Руски посланик: Москва е готова за прекратяване на огъня, превземането на Бахмут от нас е близо

"Китай не може да диктува условия на Русия", заяви Андрей Келин

10.04.2023 | 08:40 Редактор: Искра Ангелова
Руски посланик: Москва е готова за прекратяване на огъня, превземането на Бахмут от нас е близо

Русия е готова за прекратяване на огъня с Украйна по всяко време, но перспективата е "нереалистична" и неприемлива, докато Киев и Западът настояват за военно поражение на Кремъл, заяви руският посланик във Великобритания Андрей Келин в интервю за вестник "Таймс".

"Пролетната офанзива, с която заплаши Москва, вероятно ще настъпи през следващите седмици, когато времето се подобри и теренът стане по-твърд", заявява Андрей Келин за вестника. Той признава решаващата политическа и икономическа подкрепа, която Китай оказва на Москва, но отбеляза, че предложенията на Пекин за мирно решение са само рамка, не е подробен план.

Келин настоява, че Китай не може да диктува условия на Русия, нито е единствената страна, предлагаща да посредничи.

"Имаме многобройни предложения за посредничество, идващи от Близкия изток, Латинска Америка, Турция и други", казва посланикът.

По неговите думи Москва остава ангажирана с оказване на помощ на хората в Луганск и Донецк да водят "нормален" живот и изтегляне не е възможно в момента.

Той казва още, че превземането на Бахмут от Русия е близо, но още два града - Славянск и Краматорск, все още трябва да бъдат "освободени".

Снимка: БГНЕС