fallback

Ще нахлуе ли китайската армия в Хонконг?

Коментар на Дейвид Туийд за телевизия Bloomberg от Хонконг, който вече седмица е блокиран от масови протести

30.09.2014 | 17:35 Автор: Георги Стоянов

Това, което видяхме днес, след като протестиращите отново заляха основните пътни артерии в Хонконг, е че много от тях все пак отидоха на работа, така че хората по-улиците бяха малко по-малко.

Но точно както вчера, ние очакваме те да се върнат още по-многочислени по-късно днес и определено утре.

Утре и в четвъртък тук в Хонконг има официален празник и това са дните, в които Occupy Central, която е един от основните организатори на това движение, искат да покажат числеността на протеста.

Студентите всъщност започнаха да протестират миналия петък. Но това, което очакваме да видим утре, са десетки хиляди хора отново по улиците на Хонконг.

Броят на хората, които подкрепиха протестите надхвърли дори най-оптимистичните очаквания на организаторите.

Едно от най-трудните неща е да решим, какъв може да е техния отговор. Защото изглежда и двете страни не са склонни на отстъпки. От едната страна е Си. Уай. Лунг, който е изпълнителният представител на властта в Хонконг.

Той заяви, че няма да подаде оставка. Изглежда че Пекин го подкрепя и изглежда, че Пекин отказва дори възможността да обсъди, каквато и да е гъвкавост в изборния процес, който Централният комитет набеляза.

А именно това искат студентите. И големият страх тук сред академичната общност, сред наблюдателите на протеста, е, че студентите, които са основните протестиращи в момента, не разбират напълно опасността на ситуацията.

Рискът е, че тъй като полицията тук не може да се справи с положението, Китай може да реши да разчисти улиците и за целта, не искам да го кажа, но може да реши да използва армията или най-малко военна полиция.

И ако това се случи, има риск аз кръвопролития тук по улиците в Хонконг.

 

fallback
Още от Свят
fallback