Германия удостоява Зеленски с наградата "Карл Велики"

Планира се украинският президент да посети страната в близките дни

09.04.2023 | 16:41 Редактор: Вяра Димова
Германия удостоява Зеленски с наградата
Германия удостоява Зеленски с наградата "Карл Велики"

Президентът на Украйна Володимир Зеленски вероятно ще посети Германия в близките дни, за да получи лично наградата "Карл Велики", съобщи германският "Велт ам Зонтаг".

Той води страната си в кървавата агресивна война: Володимир Зеленски, демократично избран президент на Украйна, в продължение на една година, един месец и 16 дни е върховен главнокомандващ във войната. Неговият народ се защитава смело срещу руската армия на подстрекателя към война Владимир Путин, пише изданието.

Заради своя героизъм украинският народ и неговият президент тази година са удостоени с наградата "Карл Велики". В мотивите се посочва, че украинците защитават не само собствената си страна, "но и Европа и европейските ценности".

Наградата "Карл Велики" трябва да се превърне в голям символ на приятелството между Германия и Украйна. Според информация на изданието, получена от правителствени кръгове, канцлерът Олаф Шолц ще произнесе похвална реч на церемонията по награждаването в Аахен. Планира се Зеленски да пристигне лично там.

Това ще бъде първото посещение на украинския президент в Германия от началото на войната. Разбира се, има вероятност заради планираната лятна офанзива Зеленски да не може да напусне Украйна, а да направи видеообръщение, пише БГНЕС.

Наградата "Карл Велики" трябваше да бъде връчена на 18 май, но поради планираното за тогава пътуване на канцлера Олаф Шолз за срещата на върха на Г-7 в Япония се наложило датата на церемонията да бъде преместена за седмица по-рано.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 1
Боб
преди 1 година
Хахах, германците награждават нацита. Затова ли измряха толкова хора ВСВ? Сигнализирай за неуместен коментар