Издирват с приложение изчезнали украински деца във войната

Киев смята, че 19 544 деца са били депортирани в Русия по време на инвазията

07.04.2023 | 07:40 Редактор: Петя Кръстева
Издирват с приложение изчезнали украински деца във войната

Украйна пусна мобилно приложение, което да помогне в издирването на деца, изчезнали по време на продължаващата повече от 13 месеца пълномащабна инвазия на Русия, предаде Ройтерс като се позова на съобщение на националната полиция. 

Киев смята, че 19 544 деца са били депортирани в Русия по време на инвазията и само 328 от тях са се върнали в родината си. Москва, която контролира части от Източна и Южна Украйна, отрича да е отвличала деца и казва, че те са били отведени на сигурно място.

Украйна обедини усилията си с американска технологична компания в разработването на приложението "Да обединим отново Украйна", което ще помогне за събиране на семейства, разделени от военния конфликт, каза Олександър Фацевич – зам.-началник на националната полиция. Това е един от инструментите за намиране на деца и връщането им в семейството, каза Фацевич на онлайн брифинг.

Дори да намерим само едно дете по този начин и да съберем само едно семейство, това вече ще е победа, посочи зам.-началникът на украинската полиция.

Москва не крие, че има програма, в рамките на която е прехвърлила хиляди украински деца от окупирани украински райони в Русия, но представя това като хуманитарна кампания за защита на сираци и изоставени деца в зоните на конфликт, пише БТА.

Тази седмица комисарят за правата на децата в Русия Мария Лвова-Белова каза, че от февруари 2022 г. Русия е приела над 5 милиона бежанци от региона на Донбас, след които има 730 000 деца с родители или настойници. Фацевич посочи, че новото приложение ще дава възможност на полицията да събира повече данни по сигурен начин, включително от хора в Русия, Беларус и окупираните територии, които искат да помогнат на украинските деца.

Снимка: БГНЕС