"Вагнер": Украинската армия е все още в Бахмут, не може да се говори за руско настъпление

"Противникът не си е тръгнал", каза основателят на частната военна компания

06.04.2023 | 17:23 Редактор: Искра Ангелова

Само преди дни основателят на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин издигна знамето на организацията си пред сградата на администрацията в Бахмут в Източна Украйна и обяви града, за който месеци се водят ожесточени боеве, за "юридически завладян". Сега той леко смекчи твърденията си, като обяви, че украинската армия все още е в града, става ясно от ново негово изявление, разпространено в Telegram.

"Трябва ясно да се каже, че противникът не си е тръгнал. Отбраната му в рамките на града е организирана, първо по протежение на железопътната линия, след това във високи сгради в западната част на града. Дори ако украинските войски напуснат Бахмут, те вероятно ще се преместят в нови отбранителни позиции в Часов Яр, на около десет километра на запад, или в предградията на града. Затова не мисля, че може да се говори за (руско) настъпление", поясни Пригожин, като допълни, че след изтеглянето на украинците от града "ще ги изгоним всички, до последния", цитира от "Фокус".

По-рано информационната агенция РИА Новости съобщи за предполагаемото превземане на железопътна гара в града.

В Киев на свой ред твърдят, че няма руско настъпление в Бахмут. Президентът на страната Володимир Зеленски увери я сряда, че към настоящия момент няма заплаха от обкръжаване на града, в противен случай ще бъдат взети "подходящи мерки", което би означавало изтегляне.

Снимка: БГНЕС