Ашраф Гани положи клетва като президент на Афганистан

Минути преди церемонията по встъпването в длъжност атентатор самоубиец се взриви близо до летището в Кабул

29.09.2014 | 12:59 Редактор: Ирина Георгиева
Ашраф Гани положи клетва като президент на Афганистан

Икономистът Ашраф Гани положи клетва като президент на Афганистан. С това се сложи край на ерата на Хамид Карзай, който беше единственият държавен глава на страната след свалянето на режима на талибаните през 2001 г. Минути преди церемонията по встъпването в длъжност атентатор самоубиец се взриви близо до летището в Кабул.

65-годишният Гани наследява властта в момент, в който страната продължава да е във война. Макар че многонационалните сили на НАТО са в региона от 13 години насам, те не успяха да потушат бунта на талибаните. Държавният глава поема поста след три месеца на политическа криза, породена и от оспорването на резултатите от президентските избори.

Ашраф Гани и съперникът му на втория тур на вота Абдула Абдула си оспорваха победата и твърдяха, че вотът е белязан от масови измами. Гани се ползва с подкрепата на пущуните от Южен Афганистан, а Абдула с подкрепата на таджиките от Северен Афганистан и спорът между тях породи опасения от разпадане на страната. Но под натиска на ООН и на САЩ двамата съперници се съгласиха да сформират правителство на националното единство. 

"Очакваме и двамата да изпълнят обещанията, които дадоха по време на кампанията. Ние, народът на Афганистан, ще следим изявите им, за да видим дали ще служат на хората или не. Те трябва да приложат на практика обещанията си. Трябва да подобрят сигурността и икономиката“ - заяви жителят на Кабул Мохамад Шариф.

Днешната церемония в Кабул протича при засилени мерки за сигурност. Извън столицата, където Гани встъпва в длъжност, сраженията между силите на реда и талибаните продължават. Талибаните започнаха офанзива през лятото, възползвайки се от кризата, последвала президентския вот. Анализатори определят случващото се днес като първи демократичен преход на властта в историята на Афганистан.