Консерваторите печелят изборите във френския Сенат

Социалистите на президента Франсоа Оланд отбелязаха третото си поражение за тази година

29.09.2014 | 10:07 Редактор: Ирина Георгиева
Консерваторите печелят изборите във френския Сенат

Дясната опозиция спечели убедително частичните избори за френския Сенат. Социалистите на президента Франсоа Оланд отбелязаха третото си поражение за тази година. 

По-рано през годината социалистите претърпяха сериозно поражение и на местните избори. Това съживи десните политически сили. Партията на бившия президент Никола Саркози и съюзниците им печелят абсолютно мнозинство - с поне 10 места повече, отколкото им трябват по правило. Саркози вече обяви намерението си да се върне в политиката, като се кандидатира отново за президент.

Доволна от изборите във френския Сенат остана и лидерът на крайнодясната партия Народен фронт Марин льо Пен. Политическата сила печели 2 места. Льо Пен нарече резултата "историческа победа". Социалистите все още разполагат с мнозинство в долната камара на парламента - Националното събрание. То има последната дума при приемането на ново законодателство. Въпреки това контрол на десните над Сената може да доведе до забавянето на приемането на законите и може да даде на консерваторите трибуна да критикуват Оланд за слабостите му в справянето с икономическата криза, както и за политическата бъркотия, която доведе на два пъти до ремонт на правителството само през тази година.

"Мисля, че правителството трябва да разбере, че има голям страх за икономиката и социалната ситуация в страната днес. Има страхове не само за международните кризи, за трудностите в нашето общество, но икономически и социални страхове, въпросът за безработицата. Има истински страх. А отговорът на правителството  не беше достатъчен." - заяви сенаторът Жан Пиер Рафарен.

348-те сенатори на Франция се избират за 6-годишен мандат от избирателна комисия, след като повече от 87 500 регионални и местни избрани длъжностни лица гласуват за своя предпочитан кандидат, припомня Reuters.