Нови въздушни удари срещу Ислямска държава в близост от турско сирийската граница

Сирийската групировка Ал-Нусра, която е крило на Ал-Кайда, призова джихадистите по цял свят да организират терористични актове

28.09.2014 | 11:38 Редактор: Георги Стоянов
Нови въздушни удари срещу Ислямска държава в близост от турско сирийската граница

Бомбардировките срещу организацията Ислямска държава са война срещу исляма и ще доведат до ответен удар. Тази закана отправи сирийската групировка Ал-Нусра, която е крило на Ал-Кайда. В специално обръщения в интернет, тя приканва всички джихадисти по света да организират терористични актове в Западните и арабските страни, които участват в международната коалиция срещу екстремистите. 

Още по темата

Парадоксално е, че организациите  Ал-Нусра  и Ислямска държава не са близки една до друга, дори напоследък бяха на лице сблъсъци между тях на сирийска територия. Изглежда обаче и двете имат общ враг – 40-те държави, които се включиха в коалицията срещу джихадистите. „Това не е война срещу Ал-Нурса, а война срещу Исляма“ се казва в съобщението, публикувано в интернет и социалните мрежи. 

Ал-Нусра е само една от многото бунтовнически групировки в Сирия и военни експерти не изключват военни удари да бъдат нанасяни и върху нейни позиции, не само такива на ислямска държава, макар че от Пентагона до момента няма такава информация. В това време говорителят на умерената опозиционна  Свободна сирийска армия подкрепи въздушните удари, но призова за внимание и недопускане на цивилни жертви.

На сухопътния фронт, бойци на ислямска държава са атакували за пореден път кюрдския град Кобане, убивайки няколко души. Военновъздушната операция срещу джихадистите набира все по-голяма скорост с участието на няколко държави. Тази сутрин са поразени цели около сирийския град Рака, както и в близост до сирийско-турската граница.