Лавров повтори пред ООН тезата за нелегитимността на „хунтата в Киев”

В много емоционално слово Сергей Лавров за пореден път изрази позицията, че САЩ и ЕС са подкрепили преврат в Украйна

28.09.2014 | 11:09 Редактор: Георги Стоянов
Лавров повтори пред ООН тезата за нелегитимността на „хунтата в Киев”

В много емоционално слово Сергей Лавров за пореден път изрази позицията, че САЩ и ЕС са подкрепили преврат в Украйна, за да оправдаят всички действия на самопровъзгласилата се власт в Киев. Позицията на Москва, че те неправомерно са упражнявали сила, срещу всеки украински гражданин, противопоставил се на налагането на този незаконен преврат на всички области в страната остава твърда. По думите на руския външен министър, тази агресия е принудила жителите на Крим да вземат съдбата си в свои ръце и да направят избора на самоопределението.

 

Още по темата

 „Опитите да се скрият фактите от безпочвени обвинения, не спряха във всеки етап от украинската криза. Нищо не беше направено по отношение на търсенето на съдебна отговорност за онези, причинили кръвопролитията на Евромайдана,  или пък жертвите в Одеса, Мариупол и другите региони на страната. Хуманитарната катастрофа, причинена от действията на украинската армия е много подценявана. Нови факти излизат на бял всеки ден, масови гробове бяха открити в някои квартали на Доенцк,” заяви  руският външен министър.

Лавров призна, че руската икономика изпитва трудности, заради санкциите на Запада, но гарантира, че Москва няма да се подаде на натиска и да промени виждането си. „Такива неща се случват. Спадове има не само в Русия, но и в други страни. Ние, разбира се, ще оцелеем и няма да се предаваме“ – отново думи на руския топ дипломат.