fallback

Десетки хиляди протестиращи блокираха центъра на Хонконг

Демонстрантите настояват китайското правителство да гарантира провеждането на свободни избори

28.09.2014 | 10:53 Автор: Георги Стоянов

Движението Occupy Central в Хонконг изпълни заканата си – десетки хиляди активисти блокираха финансовия мегаполис и поставиха няколко искания пред властите. Демонстрантите настояват китайското правителство да гарантира провеждането на свободни избори през 2017 г и да бъде възобновена практиката за публични консултации при изпълнението на демократични реформи.

Хиляди протестиращи направиха лагер пред сградата на местните власти в Хонконг. Настояването е управниците да предложат промяна за реформи, които да удовлетворят исканията на гражданите.

„Това не е истинска демокрация! Пекин все още иска да контролира Хонконг, а не да остави гражданите да определят властите”, казва Едуард Чин, активист и мениджър на хедж фонд.

Всички пред сградата на местното правителство обещават да не напуснат лагера, освен ако не бъдат принудени да го направят със сила. Това пък ще бъде провокация към полицията и евентуални схватки с употреба на сълзотворен газ и ли дори гумени куршуми може да доведе до опасна ескалация.

 

fallback
Още от Свят
fallback