Бежанският наплив от Сирия и Ирак скоро ще застраши и България

Засега най-тежкият удар от бежанската вълна от Сирия поема съседна Турция

28.09.2014 | 10:39 Редактор: Георги Стоянов
Бежанският наплив от Сирия и Ирак скоро ще застраши и България

Гърция стана поредната държава, която се оплака от струпване на бежанци в граничните й райони. Притесненията на Атина са в две посоки – от една страна, опасност от хуманитарна криза в бежанските лагери , и от друга – преминаващите през територията й ислямисти, които в последствие се включват в редиците на организацията ислямска държава.

Напрежението в Гърция се усилва и от потенциалната опасност от тероризъм, тъй като страната се включи в международната коалиция срещу екстремистите, макар да не изпълнява военно-въздушни операции срещу тях. Ванизелос се надява, че приетата резолюция от Съвета за сигурност на ООН за спиране на потока на чуждестранни бойци, отправили се към Ирак и Сирия, от всички точки на света, включително Западна Европа, ще намали рисковете за региона.

„Искам да алармирам, че е на лице опасност от тежка хуманитарна ситуация в региона. Всички държави в региона се опасяват от твърде голямото присъствие на бежанци. Ние не сме подготвени за него. Освен това знаем, че военните средства сами не могат да елиминират заплахата от джихадистите”, заяви гръцкият външен министър Евангелос Ванизелос пред общото събрание на ООН

Засега най-тежкият удар от бежанската вълна от Сирия поема съседна Турция. За последната седмица над 150 хил. бежанци са потърсили убежище в граничните райони – нещо, което накара турския президент Реджеп Ердоган да заговори за създаването на бежанска буферна зона.