Първият президент на САЩ с обвинение, за което го заплашва затвор

Обвинението срещу Тръмп съдържа над 30 точки за бизнес измами

31.03.2023 | 10:22 Редактор: Тодор Петров
Първият президент на САЩ с обвинение, за което го заплашва затвор

Прокуратурата в САЩ повдигна обвинение срещу Доналд Тръмп. Подобно нещо не се е случвало никога досега. Тръмп е първият президент на Щатите, срещу когото има обвинение, за което го заплашва затвор.

Обвинителният акт все още поверителен и точките на обвинението не са публично известни, каза бившият прокурор и шеф на Правния институт на Ню Йоркския университет Майкъл Уолдман пред СNN.

"Но те по всяка вероятност са свързани с прикриването на подкупи, с които е било купено мълчание, с цел да се укрият определени действия", каза той. 

Според CNN обвинението съдържа над 30 точки за бизнес измами, което би означавало, че случаят е значително по-сериозен, отколкото първоначално се предполагаше. Подкупът е трябвало да му осигури мълчанието на порноактрисата Сторми Даниелс, която твърдеше, че двамата са имали връзка. Даниелс беше заплашила, че ще изнесе публично данни за тази афера на Тръмп.

Плащането на подкуп за мълчание не е нелегално в САЩ, но прикриването на подобен факт във финансовите отчети е наказуемо. Особено що се отнася до данни за потенциално нелегални партийни дарения, пише DW.

Самият Тръмп отхвърля обвиненията и говори за политическо преследване. Той нарече прокурора Алвин Браг "позор". Новината вероятно ще повлияе на започващата предизборна борба в Щатите, тъй като Тръмп още преди месеци обяви, че ще се кандидатира отново за президент през 2024 година.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Случайност
преди 1 година
Обвинения срещу Тръмп точно преди изборите, а за Байдън и сина му и техния бизнес в Украйна- политкоректно мълчание. Предполагам, че е стечение на обстоятелства. Сигнализирай за неуместен коментар