fallback

Русия отново критикува въздушните удари срещу джихадистите в Сирия

Кремъл осъди бомбардировките над терористичната групировка Ислямска държава заради липсата на резолюция на ООН

27.09.2014 | 10:28 Автор: Георги Стоянов

Русия осъди бомбардировките над терористичната групировка Ислямска държава заради липсата на резолюция на ООН. Външният министър Сергей Лавров определи въздушните атаки на страните в коалицията срещу джихадистите като нарушаващи международното право. В същото време френският вътрешен министър Бернар Казньов коментира, че заплахата от тероризъм за Европа е реална, на фона на данните на иракските служби, че бойци на Ислямска държава подготвят атентати на Стария континент и в Съединените щати.

Русия настоява Коалицията срещу Ислямска държава да съгласува действията си със сирийските власти, които са сред лоялните дипломатически партньори на Москва. Западът обаче продължава да отхвърля възможността за партньорство със сирийския държавен глава Башар Асад.  

Още по темата

"Ние вярваме, че всяко действие, предприето от международната общност за борба с терористични заплахи, трябва да бъде в унисон с международното право и да включва позициите на страната, където операциите се провеждат. Не мисля, че някой оспорва това. Важно е такова сътрудничество да бъде постигнато с властите в Сирия. Защото игнорирането им означава не само нарушаване на международното право, но означава и по-малка ефективност на операцията", коментира Сергей Лавров външен министър на Русия

От американската армия съобщиха, че с въздушните удари в последните часове са нанесени тежки загуби на джихадистите – основно командно-контролни и логистични пунктове, но победа над тях може да бъде осъществена само в сътрудничество със сухопътни сили.  За тази цел армията ще обучи 15 хил. бойци от Сирия, които да се изправят срещу джихадистите.

В същото време Европа, особено държави като Великобритания, Франция и Дания, които се включиха в коалицията срещу Ислямска държава, започва все по-тревожно да мисли за сигурността си.

"Да, има риск от терористични атаки и ние трябва да се справим с него. Това трябва да стане в рамките на тясно сътрудничество със страните от ЕС и тотална мобилизация на защитните ни механизми. Сигурността на публични места като метрото, например, трябва да бъде повишена", посочва Бернар Казньов министър на вътрешните работи на Франция

Засега френските и американските служби споделят, че нямат данни за подготовка на терористични атаки в Париж или Вашингтон.

 

fallback
Още от Свят
fallback