1900 полета до Чикаго бяха отменени заради пожар

27.09.2014 | 00:21
1900 полета до Чикаго бяха отменени заради пожар
1900 полета до Чикаго бяха отменени заради пожар

Полицията в САЩ подозира контрактор за пожара в FAA

Мъжът, заподозрян в умишлен палеж на център за контрол на полетите в САЩ, довел до отменяне на 2000 полета е 36-годишен служител, съобщи американската полиция.

Bloomberg съобщава, че полицията и пожарникарите в Аурора, Илинойс са отказали да съобщят името на мъжа, само са казали, че е запалил пожарите в мазето на сградата и „не сътрудничил“, когато огнеборците се опитали да му помогнат с нараняванията и да го изведат от сградата.

Все още не са повдигнати обвинения, съобщава Bloomberg, цитирайки неназовани източници от органите на реда. Задържаният се казвал Брайън Хауърд, съобщили същите източници.

Вследствие на пожара бяха евакуирали диспечерите в сградата и полетите по една от основните дестинации за Southwest Airlines, American Airlines и United Continental Airlines са били прекратени.

Службата на федералната авиоадминистрация /FAA/ за Чикаго в Аурора е един от най-оживените авиодиспечерни центрове в САЩ. Тя ръководи полетите над Илинойс, Индиана, Уисконсин и Айова.

Полицията и пожарникарите пристигнали в сградата, на 40 мили западно от Чикаго призори на 26 септември, след като получили сигнал за дим в помещенията.

Заподозреният бил открит ранен и бил откаран в болницата, съобщи началникът на полицията в Аурора, Грег Томас.

Около 45% от излитащите полети от международното летище O'Hare в Чикаго, второто най-голямо в САЩ, бяха отменени.

79% от полетите на близкото летище Мидуей също са били отменени, според FlightAware.

 

Ефектът от инцидента е бил усетен в цялата страна, от Ню Йорк, до Атланта и Далас.

Заподозреният е служител на Harris Corp., съобщи Джесика Сигич, говорител на синдиката на специалистите в авиационната сигурност /PASS/. Организацията представлява около 11000 служители на FAA, включително служители по поддръжката на оборудването за контрол на полетите.

Говорителят на Harris Джим Бърк съобщи, че компанията е била уведомена за проблема и помолена да пусне отново системата.

Към 15:00ч. чикагско време на 26 септември са били отменени 1981 полета в САЩ, съобщава FlightAware. Това е далеч под масовите проблеми заради обилните снеговалежи през февруари, когато бяха отменени 7100 полета.

Полетите, които преминават в сектора, контролиран от центъра в Аурора, се поемат от диспечерите в съседните сектори.

Инцидентът се разследва от FAA, Службата по алкохола, тютюна, огнестрелното оръжие и експлозивите, ФБР и полицията в Аурора.

На 18 септември Harris Corp, базирана в Мелбърн и листната на Нюйоркската борса, спечели договор с центъра на ВВС на САЩ за космически и ракетни системи за 495 млн долара.