fallback

В Берлин се провежда тристранна среща, посветена на газовия въпрос

26.09.2014 | 20:17 Автор: Теодора Георгиева

На тристранната среща в Берлин се обсъждат въпроси, свързани с доставките на руски газ и обезпечаването на енергийната сигурност, като основната цел е осигуряване на непрекъснати доставки на синьо гориво както за Украйна и Европейския съюз през зимата. Европейският съюз предложи газова сделка между Украйна и Русия, която би гарантирала на Киев най-малко 5 милиарда кубически метра синьо гориво за следващите шест месеца, заяви еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер.

"Размерът на доставения газ от Газпром на Нафтогаз е безспорен. Цената е под въпрос. Сега цената се обсъжда в Стокхолмския арбитражен. В светлината на тази позиция и въз основа на работата от предишни седмици, днес ние обсъждаме варианти за зимата. Вярваме, че това е приемливо решение, за да се гарантира доставката на газ от зимата до пролетта. Страните, които са тук трябва да се консултират с техните правителства. Вярваме, че това решение е приемливо. Украйна трябва да плати сметките си към Газпром в размер на 2 милиарда долара до края на октомври", заяви еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер.

Междувременно министърът на енергетиката на Русия Александър Новак подчерта, че е постигнат значителен напредък в преговорите за газа и заяви, че Украйна може да получи отстъпка в размер на 100 долара за доставка на газ от Русия, за срок от 6 месеца. Въпреки това той заяви, че не е постигнато споразумение за преструктуриране на задълженията за газ на Украйна. Новак подчерта, че позицията на Русия относно реверсивните доставки на газ не се е променила, а именно реверс през отоплителния сезон е невъзможен.

Повече в следващото видео:

 

fallback
Още от Свят
fallback