Путин иска пълна промяна на търговското споразумение между ЕС и Украйна

26.09.2014 | 16:05 Редактор: Ирина Георгиева
Путин иска пълна промяна на търговското споразумение между ЕС и Украйна

Руският президент Владимир Путин иска пълна промяна на търговското споразумение между Украйна и ЕС. Това се казва в писмо, изпратено от Кремъл до председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу, съобщава Financial Times. Документът отразява решимостта на Русия да сложи спирачки на интеграцията на Украйна в ЕС, а Путин е заплашил с предприемането на незабавни и подходящи ответни реакции.

Писмото на руския държавен глава Владимир Путин е изпратено до председателя на ЕК в деня след ратификацията на споразумението от ЕП и парламента на Украйна. Путин предупреждава, че всяка стъпка по промяна на украинските закони за привеждането им в съответствие с регламентите на ЕС ще се смята за нарушение на договореното отлагане на прилагането на договора и това дава основание за отмъщение.  

Financial Times припомня, че заради опасенията на Русия от влиянието на споразумението, Брюксел и Киев се договориха да отложат прилагането му за 2016 година. Според анализатори писмото на Путин е израз на осъзнаването на Москва, че с отлагането на всъщност не е спечелила никакви конкретни отстъпки.

Източници, пожелали анонимност коментират, че именно преговорите покрай отлагането на договорите между ЕС и Украйна са довели до сериозен разрив в руската администрация. 

Междувременно украинският държавен глава Петро Порошенко очерта амбициозен план за социални и икономически промени с цел кандидатура за членство в Общността до 2020 година. Сред основните точки в стратегията са борба с корупцията, децентрализация на държавното управление, промяна в данъчната и съдебната система. Предвидени са мерки за дерегулация и развитие на средния и дребен бизнес. Друга реформа предвижда увеличаване на военните разходи до 5% от БВП, при моментни нива от 1%. Над всички тях обаче Порошенко открои енергийната независимост и подобряване на имиджа на Украйна по света.