fallback

Преговорите по Иранската ядрена програма са все по-близо до успех

Крайният срок на новия кръг от преговори е 24 ноември

26.09.2014 | 09:49 Автор: Ирина Георгиева

Преговорите по Иранската ядрена програма са близо до успех. Това заяви германският външен министър Франк – Валтер Щайнмайер след провеждането на генералната асамблея на ООН в Ню Йорк. Крайният срок на новия кръг от преговори е 24 ноември. При първите разговори между шестте страни и Иран не беше постигнат компромис, което задълбочи ядрения проблем.

Западните държави и Техеран сближават позициите си на фона на заплахата от терористичната групировка „Ислямска държава“. Коалицията около САЩ би имала сериозен съюзник в лицето на Иран, ако ядрените преговори се окажат успешни.

"Никога досега не сме били толкова близо до решение на проблема. Истината е, че именно последната фаза е най-трудна. Сега е моментът да приключим този конфликт. Надявам се Иран да оцени правилно ситуацията в Близкия Изток и също да желае по-бързото разрешаване на проблема. Нужни са компромиси и от двете страни. Никой не печели от ситуацията, която сме в момента." - заяви външният министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер.

Крайният срок за постигане на споразумение бе 20 юли, но страните не успяха да направят компромис. Позициите на шестте държави, които преговарят с Иран също не са единни.

САЩ, Франция, Германия, Китай, Великобритания и Русия също имат свои интереси от развитието на ситуацията, което предполага още по-усложнен тип преговаряне. Вашингтон наложи санкции на няколко ирански и други чуждестранни компании, които официално се обявиха против санкции срещу Техеран.

 

fallback
Още от Свят
fallback