fallback

Украйна е готова на сделка с Русия по газовия въпрос

Споразумението за цената на синьото гориво между Киев и Москва трябва да се основава само на пазарни принципи

25.09.2014 | 09:50 Автор: Ирина Георгиева

Украйна е „готова за сделка” с Русия по газовия въпрос. Това заяви премиерът на Украйна Арсений Яценюк в Ню Йорк. Според него споразумението за цената на синьото гориво между Киев и Москва трябва да се основава само на пазарни принципи. Междувременно говорителят на Съвета по националната сигурност към Белия дом Катлин Хейдън заяви, че военната помощ за Украйна не включва оръжие.

Арсений Яценюк заяви, че за да изкара зимата, Украйна се нуждае от още до 5 милиарда кубични метра газ. Премиерът смята, че колкото повече студът приближава, толкова повече козове са в ръцете на Русия.

В изказването си пред Организацията на обединените нации Яценюк зави, че страната му се намира в изключително сложна ситуация. Тя се сблъсква с трудности във военната, икономическата, политическата и обществената сфера. Най-добрият път за постигане на мир според него биха били преговори с участието на САЩ, ЕС, Украйна и Русия. Именно такива преговори ще започнат утре в Берлин.

По време на изказването си Яценюк призова Запада да не отменя санкциите срещу Кремъл. Украинският премиер допълни още, че Украйна няма намерение да обявява  дефолт, тъй като разполага с ресурси, за да покрива задълженията си, включително по ценните книжа, издадени срещу кредит от Русия.

Междувременно Съвета по националната сигурност към Белия дом излезе със съобщение, че военната помощ за Украйна не включва оръжие. Президентът на САЩ Барак Обама нареди в сряда на държавния секретар Джон Кери да предостави на Украйна помощ в размер на 5 млн. долара под формата на „отбранителни стоки и услуги на министерството на отбраната”, както и до 20 млн. долара под формата на друга помощ.

Говорителката на Белия дом Катлин Хейдън поясни, че тези средства се предоставят в рамките на пакета от 46 млн. долара военна помощ, обявен от Обама на 18 септември по време на посещението на украинския държавен глава Петро Порошенко в САЩ.

 

fallback
Още от Свят
fallback