ООН прие резолюция за борба с екстремизма

Документът препоръчва на всички държави да задържат всички свои граждани, които участват в джихадистки организации

25.09.2014 | 09:45 Редактор: Ирина Георгиева
ООН прие резолюция за борба с екстремизма

Съветът за сигурност на ООН прие обща резолюция за намаляване притока на чуждестранни джихадисти в Ирак и Сирия. Документът препоръчва на всички държави да задържат всички свои граждани, които участват в джихадистки организации, като Ислямска държава. Американският президент Барак Обама заяви, че е невъзможно отделните страни сами да се справят с терористичната заплаха. Според държавния глава на САЩ са нужни общи усилия за справяне с опасността.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун заяви, че резолюцията ще бъде част от изпълнението на световна антитерористична стратегия.

Съветът за сигурност на организацията препоръча на държавните в световната организация да събират и анализират данни за пътуванията на заподозрени в тероризъм, без да нарушават международното право.

Членовете на Съвета за сигурност настояват мерките да включват „ефективен граничен контрол върху издаването на документи за самоличност и визи”.

В приетия документ Съветът осъди екстремизма и настоя „всички чуждестранни бойци-терористи да сложат оръжие, да прекратят терористичните актове и участието си във въоръжени конфликти”. 

Междувременно американският президент Барак Обама оцени високо приетата резолюция за борба с джихадистите и допълни, че „думите на всички официални лица на срещата на ООН, трябва да се трансформират в конкретни действия”.
В същото време Русия предложи да се свика форум за разглеждане на проблемите с тероризма в Близкия изток и Северна Африка, на който да участват страни от региона, Африканския съюз, Арабската лига, както и постоянните страни-членки на Съвета за сигурност на ООН.

По оценки на групите за мониторинг на ООН относно Ал Кайда, над 13 000 чуждестранни екстремисти от 80 страни-членки са се присъединили към групировките Ислямска държава и Фронт ал Нусра.