Нови въздушни удари срещу джихадистите в Сирия

24.09.2014 | 20:04 Редактор: Теодора Георгиева
Нови въздушни удари срещу джихадистите  в Сирия

Централното командване на САЩ потвърди, че са нанесени близо 200 удара по цели на ислямисти.

Обстрелвани са били обекти в околностите на един от най-големите сирийски градове, Алепо.

Бойната авиация е бомбардирала населените пунктове Айн ал Кубани, Сиррин, Кара Кузак и град Ал Баб, контролирани от бойците на Ислямска държава.

Свидетели разказват, че са видели бойни самолети, идващи от Турция, които са извършили ударите западно от град Кобане.

Турските власти обаче отрекоха въздушното им пространство или военновъздушни бази да са били използвани при атаката.

Според информацията на американските служби, бойци, заемащи високи постове в Ал Кайда, базирани основно в Сирия, се намират в последния етап от планиране на атаки в Европа или в Съединените щати.

Съобщенията се появяват на фона на заплахите от страна на джихадистите за реванш за въздушните удари, които понасят в Ирак и Сирия, както и готовността на групировката „Войници на Халифата“ също да атакува посолства и граждани на западните държави.

Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че международната коалиция е необходима, за да се унищожи Ислямска държава и добави, че тя не бива да се отказва.

Анализатори коментират, че след завръщането си от Ню Йорк Камерън ще свика парламента в Лондон.

Ако парламентът даде съгласие за участието на Великобритания във въздушните удари по позициите на екстремистите в Ирак, Обединеното кралство още през уикенда може да се присъедини към САЩ и Франция във военната операция.

Първите дни на американските удари показват, че целта е да се попречи на Ислямска държава да действа на границата между Ирак и Сирия, съобщава Ройтерс.

В сряда, 24 септември водените от САЩ сили са поразили най-малко 13 цели в и около Абу Камал, един от основните ГКПП между Ирак и Сирия, след като на 23 септември бомбардираха 22 обекта в района, съобщава Сирийската обсерватория за човешки права, базирана в Лондон.

Абу Камал контролира пътя от фактическата столица на Ислямска държава, Рака в Сирия до фронтовата линия в Западен Ирак и до западните и южни части на Багдад.

Повече в следващото видео: