fallback

Над 1000 души бяха арестувани в операция срещу организираната престъпност в Европа

24.09.2014 | 19:59 Автор: Теодора Георгиева

Операцията с кодово име Архимед е извършена в градове, летища и пристанища във всички 28 държави членки на Европейския съюз с помощта на САЩ, Норвегия, Швейцария, Сърбия, Австралия и Колумбия.

Участвали са над 20 000 служители от органите на  реда в общо 34 страни.

Силите на Европол са действали срещу девет сектора на  организираната престъпност.

Сред тях са трафик на хора, трафик на хероин и кокаин, киберпрестъпност и организиране на незаконна имиграция, съобщават световните агенции.

В хода на операцията са идентифицирани 200 жертви на трафик на хора,  30 от които са румънски деца. Конфискувани са около 600 килограма кокаин, 200 килограма хероин и 1300 килограма канабис.

"Това е най-голямата координирана атака срещу организираната престъпност, осъществявана някога в Европа. Размерът й е без прецедент, а броят на задържаните напомня дори на най-опасните престъпни структури, че международната мрежа на органите на реда е решена да се бори с дейността им.

Това, което разбрахме е, че подземната криминална икономика зависи от много различни фактори, според от свободата на движение. В Европейския съюз зависи и от банковата система и много други неща", заяви Роб Уейнрайт - директор на Европол.

Европол съобщи, че целта на акцията е била да се атакува престъпната инфраструктура в нейната цялост, а не само отделни случаи.

Съобщението за операцията бе направено в навечерието на започващата тази седмица среща на ръководителите на полицейските служби в Европа, чиято водеща тема ще бъде по-добрата координация на ресурсите им.

Операция Архимед е проведена между 15 и 23 септември 2014.

Повече в следващото видео:

 

fallback
Още от Свят
fallback