Защо все още няма лекарство срещу ебола?

Коментар на Брендан Грийли за телевизия Bloomberg

24.09.2014 | 17:05 Редактор: Георги Стоянов
Защо все още няма лекарство срещу ебола?

Чували сте за ZMapp - това е експерименталното лекарство, което помогна на двама американци да се възстановят от ебола.

Това не е резултат от клинични тестове, но ZMapp може би работи и за това правителството плаща на Mapp Biopharmaceutical – компанията, която произвежда ZMapp.

Това, което не знаете обаче, е че правителството е давало пари за идеята, на която е базиран ZMapp от 2007. Тогава защо нямаме достатъчни количества от това лекарство?

Проблемът е, че правителството наистина плаща за изследвания, но не плаща тези изследвания да доведат до одобрено лечение или ваксина.

Правителството е единствената инстанция, която може да направи това. Да вземе една идея и да я превърне в лицензирано лечение.

Няма пазар за лечение на хеморагични трески като ебола или треската марбург. Лекарството не е като виаграта.

Никой не се нуждае от него, докато изведнъж не се окаже, че всички се нуждаят от него. През февруари 2011 Агенцията за понижаване на заплахите за сигурността, която е част от Пентагона, искаше да вземе ZMapp и да лицензира лечението.

Подобно желание обаче не означава, че са осигурени средства. Това просто е обещание, че в бъдеще ще бъде направен опит за набиране на тези средства.

В някои отдели на федералното правителство този процес може да отнеме 6 месеца. Това е така в случая с Националния здравен институт.

В Пентагона този процес отнема дори още по-дълго до 2 години. За да може Mapp Biopharmaceutical да получат своя чек, компанията трябваше да чака от февруари 2011 до февруари 2013.

Така досега те са разполагали с 18 месеца време за изследвания. Вероятно, ако тези пари бяха дошли по-рано, ZMapp можеше да е преминал през редица клинични тестове, които щяха да доведат до това, което Федералната администрация за храните и лекарствата  нарича сертификат за употреба при спешни случаи.

Този сертификат не е достатъчен за комерсиалната употреба на лекарството, но е достатъчен Центърът за контрол на заразите болести и Пентагона да започнат да трупат запаси за извънредни ситуации.

Така че вероятно причината да нямаме запаси от ZMapp – терапия, която може би може да помогне срещу ебола, е много проста причина – федералното правителство не знае как да напише чек.