fallback

Михаил Ходорковски обяви, че няма да създава партия и да участва в избори

Усилията му ще се ограничат до популяризиране на движението му „Отворена Русия“

24.09.2014 | 14:32 Автор: Ирина Георгиева

Михаил Ходорковски, основният политически опозиционер на руския президент Владимир Путин, обяви в Берлин, че не смята да създава нова партия в Русия и няма да участва в избори. Усилията му ще се ограничат до популяризиране на движението му „Отворена Русия“ и подкрепа за инициативи, които с насочени към фундаментална промяна в политиката на страната.

Ходорковски беше освободен през декември миналата година след като прекара 10 години в затвора по обвинение за пране на пари и данъчни измами. Оттогава бившият енергиен магнат живее в Швейцария. 

В германската столица Берлин Ходорсковски обяви, че няма желание да прави политическа кампания лично против президента на Русия Владимир Путин. По думите му основен приоритет е промяна в цялата руска политическа система, която сравнява с авторитарен режим.

„Президентската супер-диктатура трябва да бъде заменена от нормален федерализъм.Нямам интерес да се кандидатирам за президент на Русия. За това има и юридически пречки. Но нямам и личен интерес, имайки предвид каква е системата там. Аз съм напълно сигурен, че този авторитарен режим ще приключи с тежка криза. Той трябва да се смени, а не просто на мястото на Путин да дойда друг. Политическият модел е сбъркан.", казва Ходорковски.

Той също така предупреди руските власти, че пилеят богатството на страната, тъй като икономическият модел, ориентиран само към износа на газ и нефт вече не работи добре за страната и руските милионери емигрират. 

Основен инструмент в ръцете на Ходорковски в усилията му за укрепване на гражданското общество и предизвикването на дебат за руската политическа система е движението „Отворена Русия“, което миналата седмица в Париж той обяви възраждането му. Иначе беше създадено през 2001 г. преди ареста на бившият собственик на някогашния петролен гигант "Юкос".

 

fallback
Още от Свят
fallback