fallback

КНДР е в бойна готовност за ядрен удар срещу САЩ и Южна Корея

1,4 млн. севернокорейци са изразили доброволно желание да се присъединят или върнат в армията

20.03.2023 | 07:52 Автор: Петя Кръстева

Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун призова страната му да бъде готова да извърши ядрени удари във всеки момент, за да възпре избухването на война, като обвини САЩ и Южна Корея, че разширяват съвместните си военни учения с участието на американски въоръжения с ядрени способности, съобщи Ройтерс, като се позовава на севернокорейската агенция КЦНА.

Изявлението му съпътства севернокорейски военни учения в събота и неделя. Според КЦНА целта им е била развитие на тактическите способности за ядрен удар и военно възпиране.

По време на учението е била изстреляна балистична ракета с имитация на ядрена бойна глава. Ракетата е изминала 800 км и е поразила цел на височина от 800 м в рамките на сценарий за тактически ядрен удар, съобщава КЦНА.

Южна Корея и Япония съобщиха за пуск на севернокорейска балистична ракета с малък радиус на действие от източния бряг на страната в неделя. Това е най-скорошният от серия ракетни тестове през последните седмици, пише БТА.

Северна Корея реагира остро на съвместните военни учения на Южна Корея и САЩ през този месец и ги определи като репетиция за инвазия срещу нея. В друго съобщение КЦНА предаде, че 1,4 млн. севернокорейци са изразили доброволно желание да се присъединят или върнат в армията, за да воюват срещу Сеул и Вашингтон. Само два дни по-рано броят на доброволците, посочен от държавен вестник, беше 800 хиляди.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback