fallback

САЩ и Китай поемат ангажименти към борбата с климатичните промени

24.09.2014 | 08:10

Президентът на САЩ Барак Обама заяви на 23 септември, че новият глобален договор за промените в климата трябва да включва ангажименти на развиващите се икономики.

Обама се обърна към срещата на ООН по климатичните промени с реч, целяща да подкрепи постигането на глобално споразумение по въпроса през 2015 и списък от ангажименти, които неговата администрация поема, съобщава Ройтерс.

„Този път се нуждаем от договор, отразяващ икономическите реалности в следващото десетилетие и след това“, каза Обама.

Президентът съобщи преди речта си, че се е срещнал с китайския вицепремиер Джан Гаоли и двамата са се договорили, че двете страни, които излъчват най-големи емисии парникови газове „имат отговорности“.

Още по темата

През 2007 Китай изпревари САЩ като най-голям производител на парникови газове в света.

След речта на Обама Джан Гаоли заяви, че Китай иска да ограничи емисиите „възможно най-скоро“.

Въпросът е критичен за преговорите на ООН. Някои китайски правителствени съветници смятат, че това може да стане след 2030, съобщава Ройтерс.

Джан Гаоли съобщи, че Китай ще удвои финансовата подкрепа във фонда, подкрепящ развиващите се страни да станат по-устойчиви на промените в климата.

Световните лидери обаче не разкриха какви са ангажиментите на техните страни, които трябва да бъдат обявени следващата година.

В отговор на призива на ген.-секретар Бан Ки Мун да бъдат обявени плановете на страните, британският премиер съобщи, че Великобритания има за цел да намали парниковите емисии с 80% до 2050 и да поиска ЕС да обяви за своя цел 40% намаляване на нивата на парникови газове от нивата от 1990 до 2030.

Някои лидери обявиха финансови ангажименти в подкрепа на облекчаването на подготовката към договора през 2015. Френският президент Франсоа Оланд каза, че неговата страна ще вложи 1 млрд долара в Зеления фонд за климата.

Южнокорейският президент обеща страната да внесе 100 млн долара във фонда, а Мексико – 10 млн.

„Въпросът, който ще определи новото столетие по най-драматичен начин – това е растящата заплаха от промените в климата“, каза Обама в Ню Йорк.

„Ние сме първото поколение, което ще почувства ефектите от промените в климата и последното, което може да направи нещо“.

Според Обама всички страни, включително и развиващите се трябва да внесат своя дял в усилията за съкращаване емисиите на парникови газове.

САЩ ще предоставят на най-уязвимите развиващи се страни помощ във вид на научни данни и нови технологии, които ще им помогнат да преодолеят последиците от промените, обеща Обама.

„Нито една страна не е защитена“, каза президентът на САЩ.

fallback
Още от Свят
fallback