Обама: Коалицията срещу Ислямска държава показа, че САЩ не са сами

23.09.2014 | 21:00 Редактор: Теодора Георгиева
Обама: Коалицията срещу Ислямска държава показа, че САЩ не са сами

"Коалицията срещу терористичната групировка Ислямска държава показва, че САЩ не са сами" - заяви американският президент Барак Обама.

Той похвали смелостта на американските пилоти, извършили въздушните удари в Сирия.

В същото време сирийският президент Башар Асад заяви, че неговата страна е решена да продължи войната с тероризма на своя територия и подкрепя усилията на международната коалиция срещу джихадистите.

Американският президент Барак Обама обеща да продължи борбата срещу ислямистите след първите нанесени въздушни удари срещу позиции на групировката Ислямска държава в Сирия и заяви, че ще изгради още по-голяма международна коалиция.

 

"Миналата нощ по моите заповеди американските сили започнаха удари срещу групировката Ислямска държава в Сирия. Днес американският народ отдава своята благодарност към професионализма на всички пилоти, мъже и жени, които са участвали в мисията.

Ще разширим коалицията срещу Ислямска държава, защото тези терористи не могат да намерят убежище навсякъде.  Включиха се редица наши приятели и партньори – ОАЕ, Саудитска Арабия, Йордания, Бахрейн, Катар.

Вашингтон е горд да застане рамо до рамо до тези народи в името на сигурността.  Силата на тази коалиция показва, че Америка не е сама в борбата с джихадистите. Ние ще продължим с нашия план.

Над 40 нации са предложили да окажат подкрепа в тази всеобхватна битка.

През следващите няколко дни ще имаме възможност да се срещнем с иракския премиер Абади и приятел и съюзници в Организацията на обединените нации, за да се продължи с изграждането на подкрепа срещу заплахата за мира и сигурността" - заяви Обама.

 

Още по темата

Сирия изрази готовност да продължи борбата срещу тероризма на своя територия.

По-рано говорител на Министерството на външните работи на Сирия съобщи, че САЩ са информирали Дамаск за ударите срещу екстремистите.

Групировката Ислямска държава се закани да отвърне на въздушните удари в Сирия, съобщи организацията а в изявление на свой представител.

Сирийска обсерватория за правата на човека смята, че броят на ликвидираните членове на терористичната мрежа е най-малко 30, повечето - чужденци.

Сред жертвите на ударите на 22 септември има и осем цивилни, сред които една жена и три деца.

Повече в следващото видео на международния редактор Теодора Георгиева: