Гюнтер Йотингер се обяви срещу санкциите в руския газов сектор

23.09.2014 | 20:55 Редактор: Теодора Георгиева
Гюнтер Йотингер се обяви срещу санкциите в руския газов сектор

"Енергийният сектор не трябва да бъде политически инструмент за оказване на натиск върху Украйна" - заяви бившият европейски комисар по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер, който вече отговаря за дигиталната икономика и общество.

Йотингер говори на пресконференция, посветена на енергийната сигурност на Европа, на която предложи на Москва и Киев да подпишат временен договор за разрешаване на газовия спор преди да се произнесе арбитражът в Стокхолм.

Той заяви и личната си позиция против санкции в руския газов сектор.

Според Йотингер газовата сделка трябва да фиксира временна цена за определени количества газ, които ще се доставят до Украйна, съобщава руският вестник Ведомости.

"Най-прагматичният начин би бил да имаме временен договор за няколко милиарда кубични метра газ, доставен от "Газпром" на "Нафтогаз", да имаме временна цена", заяви еврокомисарят.

Украинският министър на енергетиката Юрий Продан заяви, че Киев ще подкрепи предложението на Еврокомисията.

"Трябва да определим временна цена, която трябва да е пазарна, и сме готови да работим с тази цена, докато стокхолмският съд не вземе окончателно решение", каза Продан.

Йотингер се обяви и срещу санкциите срещу газовия отрасъл на Русия.

"Скоро зимата ще дойде, така че е време да се намери компромис", каза германският канцлер Ангела Меркел на среща с бзинес лидери.

Украинският премиер Арсений Яценюк изрази съмнение, че газовите преговори между Русия, Украйни и Европейския съюз в Берлин ще доведат до намирането на компромис.

Украинският министър-председател Яценюк даде гаранции от името на правителството на Украйна за устойчив транзит на газ за страните от Европейския съюз.

Европейската комисия отрече да има готовност за отстъпки по отношение на газопровода "Южен поток".

Уточнението бе направено, след като обявената на 22 септември готовност за разговори с Русия по темата е била изтълкувана от различни медии и политици като смекчаване на позицията на Комисията.

Говорителят по въпросите на енергетиката Марлене Холцнер подчерта, че ако руската страна поиска изключение от действащото европейско законодателство в областта на енергетиката, може да се говори за това.

Повече в следващото видео на международния редактор Теодора Георгиева: