fallback

Вносът на американски газ в Европа може да намали приходите на Русия от синьо гориво с 38%

Европа не може напълно да се лиши от руското синьо гориво

23.09.2014 | 14:25 Автор: Ирина Георгиева

Русия може да изгуби до 38% от газовите си приходи заради втечнен газ от САЩ. Този извод прави проучване на Колумбийския университет, на тема „Влиянието на износа на американски газ върху стабилността на Европа и руската външна политика“. 

Центърът за глобална енергийна политика към Колумбийския университет изчислява, че с вноса на американски втечнен газ, разходите на европейците за газ може да намалеят с 20%, като ще даде почва и за предоговаряне на по-изгодни и конкурентни цени от Газпром. Те обаче са категорични, че Европа не може напълно да се лиши от руското синьо гориво.

Важно заключение гласи, че макар вносът на американски втечнен газ да бъде добра алтернатива за диверсификация в дългосрочен план, той съвсем не е решение на текущата криза. В случай, че САЩ вземат решение да увеличат износа, ефективен експорт на значителни количества  ще има едва през 2020 г. 

Учените анализират основно два модела на реализиране на американски газови доставки към стария континент – единият обхваща обеми от 93 млрд. куб.м на година, а другият – над 186 млрд. куб. м. Така размерът на загубите на евентуални загуби на Русия от газовия си износ варират между  24 млрд. и 33 33 млрд. долара.

Все пак специалистите уточняват, че по-голяма газова диверсификация на Европа не би довела до сериозен натиск върху руската външна политика, имайки предвид, че природният газ носи около 14% от руските приходи от износ, докато тези от петрол са значително по-големи и по-важни.

 

fallback
Още от Свят
fallback