Украйна предлага на Донецката и Луганската област да проведат местни избори на 9 ноември

23.09.2014 | 09:08 Редактор: Ирина Георгиева
Украйна предлага на Донецката и Луганската област да проведат местни избори на 9 ноември

Донецката и Луганската област могат да проведат местни избори на 9 ноември, като условието за легитимност регионалните власти е в тях да не участват руски граждани. Това обяви външният министър на страната Павел Климкин. На този фон руският президент Владимир Путин и ген. секретар на ООН Бан Ки-Мун проведоха телефонен разговор, посветен на кризата.

Ключове момент за бъдещата децентрализация са изборите, категоричен е Павел Климкин, според който включването на Донецк и Луганск в политическия процес на национални ниво е гаранция за предотвратяването на задълбочаването на конфликта. За да стане това обаче е необходимо избирането на легална власт в сепаратистките региони. 

Климкин посочи, че създаването на 30-км буферна зона в източна Украйна, договорено в Минск в петък увеличава шансовете за продължително примирие, но по думите му е нужна по-голяма политическа воля за това от страна на Русия. Възможност да проявяването на такава воля, Климкин вижда в пълното изтегляне на руските военни от Донецк и Луганск.

В четвъртък украинският премиер Арсений Яценюк ще изнесе реч пред Общото събрание на ООН, посветена на конфликта, при който до момента загинаха над 3 хил. души. В това време ОССЕ съобщи, че примирието се спазва, макар всеки ден да се регистрират изолирани случаи на сблъсъци и престрелки.