fallback

Финансов колапс заплашва Косово

Политическата криза застрашава плащанията през 2015, според експерти

22.09.2014 | 16:45 Автор: Мариета Иванова

Финансов колапс заплашва Косово, ако институционалната криза продължи до края на годината. Този песимистичен сценарий чертаят икономически експерти в страната.

Политическата криза в страната поставя под въпрос и изпълнението на плащанията през 2015, отбелязват анализатори.

Ако не бъдат приета финансовата рамка за следващата година, няма да могат да бъдат осъществени големи проекти, отчитат икономистите.

Настоящата политическа ситуация придава лош имидж на страната и я прави по-малко привлекателна за чуждестранни инвестиции, коментира ръководителят на търговската камара в страната. По думите му процентът на безработица е висок и ще се наложи съкращение на работни места. Според Косовското министерство на финансите обаче подобни проблеми няма да възникнат. Пред местни издания източници от кабинета твърдят, че се работи за приемане на бюджета въз основа на Закона за управление на публичните финанси. Ако институциите не бъдат учредени, законът предвижда да бъде променен съответният член, който взема за основа настоящата година.

Този член предвижда през 2015 г. да се възприеме разпределение на бюджета, идентично с това от 2014 г. Представители на финансовото министерство заявиха, че планираният общ бюджет за следващата година е 1,6 милиарда долара.

 

fallback
Още от Свят
fallback