fallback

Саркози заяви намерение за завръщане на политическата сцена

Анализатори припомнят, че над Саркози са надвиснали редица съдебни дела, включително за търговия с влияние

22.09.2014 | 13:52 Автор: Мариета Иванова

Бившият френски президент Никола Саркози заяви намерение да се завърне на политическата сцена. В телевизионно интервю той подчерта, че иска да даде на избирателите истински избор и да възпламени отново дебата между левите и десните.

„Не просто имам желание да се върна – аз нямам друг избор”, подчерта френският политик. Той мотивира решението си с това, че Франция рискува да загуби позицията си сред световните сили.

Саркози коментира, че Франция преживява най-тежката криза, която може да тласне към крах цяла Европа. Бившият президент отбеляза още, че не желае да гледа как неговата страна се оказва обречена на унизителен спектакъл или на перспективата от пълна изолация, в случай че на власт дойде крайно дясната партия Национален фронт. Именно затова по думите му той „няма друг избор”, освен да се завърне на политическата сцена.

Анализатори обаче коментират, че над Саркози са надвиснали редица съдебни дела, които до известна степен може да усложнят усилията му за завръщане в политиката.

През месец юли той беше задържан за разпит във връзка с търговия с влияние, което беше безпрецедентна мярка в историята на Франция. Според обвиненията 90-годишната милиардерка Лилиан Бетанкур, определена от сп. "Форбс" като най-богатата жена в света, е дарявала пликове с пари в брой за предизборната кампания на  Саркози през 2007 година. Според проучвания на общественото мнение 63% от французите не желаят Саркози отново да се кандидатира на президентските избори през 2017 година. Има обаче и такива, които искат той отново да застане начело н държавата.

В същото време популярността на настоящия френски президент-Франсоа Оланд, достига рекордно ниско ниво този месец. Според проучване за френския вестник Le journal du Dimanche само 13% от анкетираните заявяват одобрението си спрямо държавния глава.  

 

fallback
Още от Свят
fallback