fallback

Русия обновява армията си до 2020

Това заяви руският вицепремиер Дмитрий Рогозин

22.09.2014 | 15:00 Автор: Мариета Иванова

Руските въоръжени сили ще бъдат обновени изцяло до 2020. Това заяви руският вицепремиер Дмитрий Рогозин в предаването "Неделя вечер" с Владимир Соловьов на 21 септември по ТВ Русия 1.

Той припомни, че до 2015 армията и флотът трябва да бъдат оборудвани с „ултрамодерни“ оръжия на 30%, а до 2020– на 70%.

Рогозин подчерта, че Русия трябва да създаде компактна армия, която при необходимост да може да води военни действия при всякакви условия на всякакъв терен.

"Съвременното оръжие трябва да бъде управлявано от разстояние", каза вицепремиерът, отговарящ за ВПК..

Вицепремиерът заяви, че руският боен флот може да мине и без хеликоптероносача тип "Мистрал", който Франция трябва да достави на Русия. Според него Москва вече има възможност за изграждане на кораби от този тип.

Рогозин припомни, че на един по-ранен етап Русия не е имала подобни възможности, тъй като кораби от този клас са били строени в корабостроителниците в южния украински град Николаев.

В подкрепа на твърдението си, че Русия вече може да строи такива кораби, Рогозин припомни, че Москва наскоро предаде на индийските военноморски сили лекия самолетоносач "Викрамадитя".

"Не бива както в СССР да създаваме планини от оръжие, не разбирайки какво да правим с него. Трябва да създадем такава компактна армия, която да може да бъде прехвърлена срещу всяка заплаха. На нас ни трябва такова оръжие, което да позволи на всеки войник и офицер да се бие за петима." - заяви Рогозин.

На въпрос на водещия Соловьов за финансиране на разработките на ново оръжие и дали Русия ще има такова оръжие, което - както казва Путин "ще удивят западните колеги",  Рогозин каза, че трябва да се реши дали трябва да се удивяват колегите и дали трябва да се събират всички видове оръжие.

"Това-онова трябва да запазим в тайна при нас и в най-критичния момент, като студена Боржоми да напоим разгорещения си събеседник. Мога да кажа само, че обновяването на техническата основа на стратегическите ядрени сили върви с изпреварващи темпове. Не на 70% ще обновим стратегическите ядрени сили, а на 100%, каза Рогозин.

 

Реформата в руската армия, която започна през 2008, е най-мащабната за целия постсъветски период. Оттогава значително се промени системата за военно командване и контрол, общата численост на армията бе намален, както и делът на наборната военна служба за сметка на платената войска.

Кремъл предприе безпрецедентна по мащаба си програма за превъоръжение на армията на стойност 500 млрд евро. Към 2020 година Русия ще се стреми да замени съществуващият парк от изтребители Су-27 и Миг-29 със самолети Су-35С, Су-30СМ, както и с реактивните многоцелеви изтребители от пето поколение ПАК ФА. На мястото на ударните самолети Су-24 ще се появят бомбардировачи Су-34. Съществуващата техника на сухопътните войски ще бъде заменена от три многоцелеви бойни платформи. Противовъздушната отбрана ще бъде представена от комплекси С-400 и С-500. Освен това, всички ракетни бригади на сухопътните войски ще бъдат оборудвани с нови комплекси „Искандер”.

 

fallback
Още от Свят
fallback