Размяната на военнопленици продължава в Донецк

Порошенко предупреди, че Киев е готов да се защити, ако примирието се провали.

22.09.2014 | 13:22 Редактор: Мариета Иванова
Размяната на военнопленици продължава в Донецк

Украинските сили за сигурност и проруските сепаратисти продължават да си разменят военнопленници в Донецк, съгласно условията за прекратяване на огъня в източните региони. В същото време украинският президент Петро Порошенко предупреди, че Киев е готов да се защити, ако примирието се провали.

В 80 минутно телевизионно интервю украинският президент Петро Порошенко заяви, че продължава да има убити украински войници, но подчерта, че жертвите сега са десет пъти по-малко в сравнение с преди. Той защити своето предложение за ограничаване на самоуправлението на проруските сепаратисти и акцентира върху това, че войната не е опция за справяне с напрегнатата ситуация. Порошенко добави, че Украйна не може да спечели без международна подкрепа.

Украинският държавен глава коментира, че първото, за което настояват от Киев е изтегляне на всички руски войници от конфликтния регион.

„Ние ще кажем, когато последният войник напусне. Наблюдавахме как се оттеглят, но наблюдавахме и когато спряха“, заяви украинският държавен глава.

Другото, за което настоява Киев, е затваряне на границата и освобождаване на затворниците. „Гарантирам, че при изпълнението на тези точки, мирът ще настъпи в Украйна съвсем скоро без използването на сила или оръжие“, подчерта Порошенко.

Държавният глава предупреди, че Украйна трябва да е готова да се защити, в случай че мирният план се провали. Той заяви, че Киев наистина има средства да се защити, имайки предвид доставките на радари и друго военно оборудване, които осигури по време на визитата си във Вашингтон и на преговорите със съюзниците от НАТО.

Украинският президент призна, че страната му има изключителна нужда от нова военна техника. По думите му 65% от изпратената в конфликтния район военна техника е била унищожена.

На този фон в Източна Украйна продължава да има съобщенията за сражения. Украинските сили съобщават, че бунтовници са обстрелвали техни позиции край 24 селища и донецкото летище. От Съвета за отбрана и национална сигурност на страната поясниха, че осем членове на украинските въоръжени сили са били ранени през последните 24 часа.