Свидетел на влаковия инцидент в Румъния: Всичко стана за секунди, беше страшно

Пътническият влак е подминал знак "Стоп", настигнал е товарния и се е ударил в него

13.03.2023 | 19:05 Редактор: Искра Ангелова

12 са пострадалите в Румъния след сблъсъка между пътнически и товарен влак. Инцидентът се случва две седмици след тежката влакова катастрофа в Гърция.

03:55 часа - пътнически влак, пътуващ по маршрута Арад - Букурещ, изпреварва товарен влак, натоварен с автомобили. Следва жесток сблъсък и дерайлиране на последните три вагона на товарния влак.

"Не говорим за хипотези. Можем да кажем какво се е случило", каза директорът на румънската агенция за железопътни разследвания - Лауренциу Думитру.

Първоначално властите съобщиха, че машинистът на пътническия влак е успял да спре навреме.

"Пътническият влак е подминал знак "Стоп", настигнал е товарния и се е ударил в него. Разпитите на служителите от системата за управление на безопасността продължават", допълни той.

Според държавния секретар в Министерството на транспорта е възможно да се касае за "човешка грешка".

"Автоматичната спирачна система работи при преминаване на червено. Ще проследим комуникацията преди удара и ще действаме спрямо закона", категоричен бе държавният секретар на Министерството на транспорта - Йону Савоиу.

В резултат на удара са пострадали 12 души, четирима от които са транспортирани в болница. На останалите осем е оказана помощ на място.

"Всичко стана за секунди, чу се силен шум от удар. Беше страшно. Радвам се, че никой не загуби живота си", сподели пътничка.

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.