fallback

Мариупол - един украински град на фронтовата линия

22.09.2014 | 12:24 Автор: Георги Стоянов

Градът на брега на Азовско море, между руската граница и Крим е от стратегическо значение. Коментар на Райън Чилкот за телевизия Bloomberg.

Трябва да простите на войниците в покрайнините на този град в източна Украйна, за това, че не са особено любезни. Последният път, когато тук се появиха чужденци, те го направиха със сила. Местните хора казват, че про руските бунтовници дошли със сто танка. Този град на фронтовата линия беше спасен, заради прекратяването на огъня.

Мариупол е един от най-индустриалните градове на Украйна и заводът Илич, който носи името на Ленин, сега е собственост на най-богатия човек в страната.

Почти 50 хиляди души се трудят непрестанно в само два от заводите на Ринат Ахметов в Мариупол. Само този завод може да произведе достатъчно стомана, за да бъдат построени 100 самолетоносача.

Производството обаче се е свило на половина заради недостига на въглища, които се внасят от държаните от бунтовниците територии.  

С част от стоманата сега се правят някои от антитанковите заграждения на пропусквателните пунктове.

Апелът на Ахметов към неговите работници да не се присъединяват към бунтовниците помогна на Киев да запази контрол над част от източна Украйна.

Заплата от 500 долара на месец са добри пари тук. Много от фабриките, попаднали от другата страна на фронтовата линия, трябваше да затворят.

Работниците от фабриките участват и в патрули на полицията, за да гарантират реда. 

Тук обаче не е важна само индустрията. По този път надолу ще стигнете в Русия, а на там е Крим.

И единственият начин двете територии да бъдат свързани е руснаците да тръгнат по този път и да превземат Мариупол.

Събота е. Време за семейни празненства и сватби. Също така се провежда и про украинска демонстрация.

Мариупол беше окупиран от про руски бунтовници за месец и половина през лятото, преди федералните сили да си го върнат.

По време на нашата кратка визита, един от пропусквателните пунктове беше обстрелван, трима украински войници бяха ранени и трима заподозрени в тероризъм, арестувани.

Повече от всякъде другаде, хората в Мариупол следят примирието. Това, което се случва в този град, има значение далеч отвъд границите му.

 

fallback
Още от Свят
fallback