fallback

Папа Франциск разкритикува насилието в името на вярата

Никой не бива да си мисли, че може да се крие зад Господ, докато осъществява атаки, заяви главата на Римокатолическата църква

21.09.2014 | 18:00 Автор: Мариета Иванова

„Никой не бива да си мисли, че може да се крие зад Господ, докато планира актове на насилие и осъществява атаки,” заяви папа Франциск, в Тирана.  Светият отец предпочете албанската столица пред някоя от големите столици на Стария континент, за да покаже своята загриженост и за онези, които не са сред най-влиятелните и най-богатите.

Самолетът на папа Франциск се приземи на летището „Майка Тереза“ в Тирана точно в 10 часа местно време.

Визитата на Франциск в Албания е съпроводена с изключителни мерки за сигурност. Причина за това е непотвърдена информация за риск от потенциален атентат, подготвян от Ислямска държава. За сигурността на папа Франциск са мобилизирани над 2500 полицаи.

Властите забраниха напълно движението на автомобили, а всички желаещи да присъстват на месата в Тирана, ще бъде подложен на обстойна проверка.

Десетки хиляди хора излязоха по улиците по време на преминаването на 77-годишния папа през центъра на града.

„Папата идва днес, за да даде благословията си за албанците, за всички нас от всички религии, които живеем тук в хармония”, заяви Марк Гиечи, жител на Тирана.

„Това е голямо събитие за хората в Албания. Ние тук живеем в религиозна толерантност и той е добре дошъл”, коментира Берта Нанаж, жител на Тирана.

По време на 11-часовата си визита понтификът ще отслужи меса за майка Тереза в Тирана, ще се срещне с водачите на другите вероизповедания в страната и ще посети социален център на 20 км от столицата.

Папа Франциск похвали мирното съвместно съществуване между вероизповеданията в страната и посочи, че никой не трябва да използва религията като претекст за оправдаване на насилието. Главата на Римокатолическата църква даде за пример на религиозна търпимост Албания, където мирно взаимодействат три вероизповедания.

В 3-милионната страна, 70% от албанците са мюсюлмани, 20 на сто са православни християни, а католиците са 10% от населението. Понтификът почете вярващите от всички религии в Албания, които са понесли едни от най-тежките гонения през XX век. По време на комунистическия режим на Енвер Ходжа между 1944 и 1985 г., католическите свещеници са били преследвани, а през 1967 г. режимът забранява всички религии.

Албанците разглеждат посещението като потвърждение за мястото им в европейското семейство, след годините на изолация по време на комунизма. Тирана се надява на членство в Европейския съюз, след присъединяването й към НАТО през 2009 г.  

 

fallback
Още от Свят
fallback