На 21 септември отбелязваме Световния ден на мира

Под надслов „Марш на мира” са организирани над 2000 шествия в световен мащаб.

21.09.2014 | 14:20 Редактор: Мариета Иванова
На 21 септември отбелязваме Световния ден на мира

На 21 септември отбелязваме Световния ден на мира.  Денят е посветен на  укрепването на идеалите за мир и е обявен от Общото събрание на ООН.  Международният ден на мира се отбелязва съгласно резолюция от 1981 година. За първи път се чества през септември 1982 година.

Пред Паметника на незнайния воин Международният ден на мира ще бъде отбелязан и в София. Организатор на честването е Инициативен комитет с участието на Дружеството за ООН в България и Съюза на ветераните от войните, съвместно с обществени патриотични и младежки организации.

Под надслов „Марш на мира”  са организирани над 2000 шествия в световен мащаб.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-муун и актьорът Леонардо ди Каприо ще се присъединяват към хилядите излезли на улиците на Ню Йорк.

Подобно мероприятие се провежда и в Мелбърн, където включилите се в шествието бяха посрещнати от десетки полицаи, охраняващи реда и сигурността.

По повод срещата на финансовите министри на Г-20 в Австралия активисти коментираха, че лидерите на двайсетте най-богати икономики не обсъждат реални проблеми като изменението на климата, крайната бедност и войните в света.

„Аз не вярвам, че истинските проблеми са на дневен ред”, коментира Джоф Холанд, активист.-  „Г-20 заседава за защита на интересите на транснационалните банки и корпорации, а днес е Международният ден на мира на ООН”.

За първи път от 2009 година насам на 23 септември 2014 страните-членки на ООН ще обсъдят климатичните проблеми на специална среща. На форума ще бъде направен опит да се постигне напредък за ново глобално споразумение, което да бъде подписано от всички държави до края на 2015 година.