Семейството на британски заложник призова за освобождаването му

Алън Хенинг е сочен като следващата жертва на публичните екзекуции на Ислямска държава

21.09.2014 | 11:03 Редактор: Мариета Иванова
Семейството на британски заложник призова за освобождаването му

Семейството на британския заложник Алън Хенинг, държан от групировката Ислямска държава, е направило отчаян призив за освобождаването му. Разпространена в социалните мрежи информация сочи, че следващата жертва на екзекуциите на джихадистите ще бъде  47- годишният таксиметров шофьор, съобщи BBC.

Съпругата на Хенинг-Барбара, се обърнала към джихадистите с молбата да отворят сърцата си, да проявят човещина и да го освободят.
Госпожа Хенинг моли членовете на групировката да се свържат с нея преди да е станало твърде късно. Тя определя съпруга си като “миролюбив и безкористен човек”, който е напуснал семейството си и работата си като шофьор на такси във Великобритания, за да кара хуманитарен конвой до Сирия със своите колеги и приятели мюсюлмани и така да помага на нуждаещите се.

„Неговата цел беше а помага. Tова е акт на чисто състрадание“, коментира съпругата на Алън Хенинг.

Британецът е един от многото отвлечени в Сирия по време на кървавата гражданска война. Семейството му го видя преди седмица, когато ислямистите разпространиха видеозапис, на който той коленичеше до облечен в черно мъж. Джихадистите заплашиха, че Хенинг ще бъде следващата жертва, ако британският премиер Дейвид Камерън не спре да подкрепя борбата срещу Ислямска държава.

Междувременно президентът на Аржентина Кристина Киршнер обяви, че е получила заплаха от терористичната група Ислямска държава. Като причина тя изтъква приятелството си с Папа Франциск и позицията на Аржентина по палестинския въпрос.