Киев и проруските сепаратисти са си разменили 38 военнопленници

Преговарящите от името на украинското правителство заявиха, че са доволни от резултатите от договореното прекратяване на огъня

21.09.2014 | 09:02 Редактор: Мариета Иванова
Киев и проруските сепаратисти са си разменили 38 военнопленници

Украинските сили за сигурност и проруските сепаратисти са си разменили 38 затворници в северната част на Донецк. Размяната на военнопленници става съгласно постигнатите условия за прекратяване на огъня в източните региони.

Международни наблюдатели следят за размяната на военнопленници.

Задържаните са били пуснати на малки групи и са в добро състояние.

Преговарящите от името на украинското правителство заявиха, че са доволни от резултатите от договореното прекратяване на огъня.
„Трябва да се започне обмен на добри думи. Това е големият въпрос”, коментира представител на преговарящите от името на Киев и не скри радостта си от постигнатото примирие в Минск.

В петък- 19 септември, преговарящата група за Източна Украйна подписа в Минск меморандум за прекратяване на огъня.

Според командващия силите на НАТО генерал Филип Брийдлав договореното примирие е само формалност.  По време на среща на Алианса във Вилнюс той коментира, че примирието е само „една дума". Неговото мнение е, че боевете в Украйна през последните дни продължават.

Часове след подписването на меморандума в столицата на Беларус, е избухнал взрив  в оръжеен завод под контрола на проруските бунтовници близо до източноукраинския град Донецк. До инцидента се е стигнало след артилерийски обстрел.