Руски изтребителите били засечени край Аляска

Самолетите не били нарушили въздушното пространство на САЩ, твърди Русия

20.09.2014 | 14:18 Редактор: Мариета Иванова
Руски изтребителите били засечени край Аляска

Руски изтребители са били засечени от американски и канадски самолети край бреговете на Аляска, потвърждават източници от американската отбрана.

Общо шест руски самолета, сред които два самолета-цистерни и два бомбардировача за дълги полети, са напуснали района без да се стига до инциденти, посочват източниците. Според говорителя на Северноамериканското военновъздушно-космическо командване Джеф Дейвис, изтребителите били засечени в два поредни дни през седмицата.

Самолетите не са нарушили въздушното пространство на САЩ, прелитайки на 63 мили от бреговете на Аляска.

Би Би Си съобщава, че руските самолети са навлезли в зоната за идентификация на въздушната отбрана /Air Defence Identification Zone (ADIZ)/, но не и в американско въздушно пространство. Агенцията цитира официални лица, според които такъв пит инцидент не не обичаен и се случва по десет пъти в годината.

Американското суверенно въздушно пространство е на 12 морски мили от сушата.

 

Министерството на отбраната на Русия потвърди, че на 18 септември при внезапна проверка на бойната готовност на военновъздушните сили два стратегически ракетоносци Ту-95 са излетели от базата в Чукотка и са патрулирани в района на акваторията на Берингово море и край северните брегове на Аляска.

В съобщението се отбелязва, че „полетите са били изпълнени според международните правила за използване на въздушното пространство над неутрални води“ и твърди, че не са бил инарушавани граници на други държави.

Двата Ту-95 са били съпровождани от четири МиГ-31 и два самолета-цистерни Ил-78.

В един от участъците от маршрута на руските военни самолети в продължение на три минути ги е съпровождал два F-22 Raptor и два канадски CF-18.

Русия провежда учение в Далечния Изток, Восток-2014, в което участват Ту-95МС, Ту-22М3, самолети-цистерни Ил-78, военно-транспортни Ил-76 и Ан-12, както и радиолокационни А-50.

Ученията се поддържат хеликоптери Ми-8, Ми-24 и Ка-52, Су-24, Су-25, МиГ-31 и Су-27, и най-новите многофункционални авиокомплекси Су-34, Су-30СМ и Су-35С.