Подписаха меморандум за ефективно прекратяване на огъня в Украйна

Прекратяването на използването на оръжията се смята за всеобщо, обяви бившият украински президент Леонид Кучма

20.09.2014 | 08:57 Редактор: Мариета Иванова
Подписаха меморандум за ефективно прекратяване на огъня в Украйна

Представители на Контактната група за Украйна подписаха меморандум за осъществяване на режим на спиране на огъня, съгласно постигнатата договореност от 5 септември. Преговорите са продължили около шест часа в Минск

Текстът на подписания меморандум за прекратяване на огъня беше прочетен от бившия украински президент Леонид Кучма. Според документа "прекратяването на използването на оръжията се смята за всеобщо", посочи той.

Документът предполага "подразделенията и бойните формирования на страните да останат на позициите към 19 септември, а също така да се забрани използването на всякакви видове оръжие и воденето на настъпателни бойни действия в рамките на ден".

"Меморандумът предвижда изтегляне на средствата за поразяване с калибър над 100 мм, на разстояние не по-малко от 15км от всяка страна", съобщи още Кучма.

В документа става дума и за "забрана за поставянето на нови минно-взривни заграждения, забрана за полети на бойна авиация, в това число на безпилотни комплекси с изключение на апарати на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ)".

В документа също така е предвидена и "забрана за разполагането на тежко въоръжение и военна техника в района на населени места".

Представители на ОССЕ  ще следят за спазването на примирието. Петстотин наблюдатели на организацията ще бъдат изпратени в бившата съветска република.

„На този етап ние се съгласихме за мониторинг на прекратяването на огъня в зоната, която сме определили,” коментира Хейди Талявии, представител на ОССЕ. – „Меморандумът включва още забрана за разполагането на тежки оръжия и техника, забрана за поставяне на нови минно-взривни инженерни заграждения на граничната зона за сигурност и задължаване за премахване на по-рано поставените минно-взривни заграждения”.

 Страните, също така си, обещаха да продължат обмена на задържани пленици.

Сепаратисткият лидер Александър Захарченко пък заяви, че статутът на областите Донецк и Луганск не са били в дневния ред на преговорите в Минск.

Подписаният късно снощи меморандум в столицата на Беларус следва споразумението за прекратяване на огъня от 5 септември. Въпреки договорката от началото на месеца, има многобройни доклади за нарушаване на примирието. Украинските сили за сигурност и проруските сепаратисти взаимно се обвиняват за спорадичните престрелки.  

Междувременно трети конвой с руска хуманитарна помощ е преминал през руско-украинската граница и се придвижва към град Луганск. Около 200 камиона превозват 2 000 тона стоки от първа необходимост.

САЩ приветстваха съобщението, че Русия намалява войските си в Източна Украйна. Посланикът на САЩ в ООН Саманта Пауър написа в Туитър:

„Приветстваме съобщенията, че Русия намалява войските си в Източна Украйна, дори и да продължава да отрича, че изобщо са били там“.

Деветте пункта, договорени в Белорус:

  1. Прекратяване на огъня.
  2. Спиране на военните части на позициите им от 19 септември 2014.
  3. Забрана за използване на всякакъв вид оръжие и провеждане на настъпателни действия.
  4. За денонощие от приемането на меморандума извеждане на оръжията с калибър над 100 мм от района на пряк контакт на не по-малко от 15км от всяка страна, включително от населените пунктове, с цел създаване на зона на прекратяване на огъня от минимум 30км – зона на сигурност.
  5. Забрана за разполагане на тежко оръжие и тежка техника в района, ограничен от определени населени места.
  6. Забрана за разполагане на минно-инженерни заграждения в границите на зоната на сигурност, премахване на по-рано изградените минни съоръжения в зоната на сигурност.
  7. Забрана на полетите на авиацията и чуждестранните самолети с изключение на самолетите на ОССЕ над зоната за сигурност.
  8. Разполагане в зоната на прекратяване на огъня на мониторингова мисия на ОССЕ до едно денонощие от приемането на меморандума. Горепосочената зона да се раздели на сектори, чиито граници да се съгласуват с групата за мониторинг на ОССЕ.
  9. Извеждане на всички чуждестранни наемници от зоната на конфликта от едната и от другата страна. Страните решиха да разменят и военнопленници.

 

Територията, превзета от сепаратистите не е била обсъждана в Минск, съобщава УНИАН.