fallback

Турция отвори границата си за сирийските кюрди, бягащи от Ислямска държава

19.09.2014 | 19:34 Автор: Теодора Георгиева

Турция отвори границата си със Сирия на 19 септември 2014, позволявайки на хиляди бежанци да избягат от бруталните нападения на Ислямската държава в Сирия и Ирак.

„Ще приемем нашите братя, бягащи в Анадола от Сирия и всяка друга страна, без етническа или верска дискриминация“, заяви министър-председателят Ахмет Давутуглу по време на посещението си в Азърбайджан.

Турското правителство бе принудено да отговори на бежанците, струпани на границата и на местното население, настояващо да бъде позволено на близките им да влязат в страната.

Давутуглу съобщи, че лично е наредил границата да бъде отворена за бежанците, които от 16 септември се събират край оградата с бодлива тел, разделяща Турция и Сирия, съобщава Хюриет.

„Приехме четири хиляди братя. Броят им може да се увеличи. Нуждите им ще бъдат посрещнати. Това е хуманитарна мисия. Историческа мисия.“

Още на 15 август 2014 Ахмет Давутуглу написа в Twitter, че неговата страна е готова да направи всичко възможно да посрещне нуждите на йезидите.

Според агенция Доган в Турция на 19 септември са влезли пет хиляди души.

Предимно жени и деца са пресекли границата.

Те са навлезли под зоркия контрол на турските войници на границата.

Бежанците били с малко багаж и имали твърде изморен вид.  

На бежанците помагали не само турските войници, но и турски кюрди, много от които имали роднини сред тях, съобщава AФП.

Турция поддържаше отворена границата си със Сирия по време на конфликта с цел оказване на хуманитарна помощ, но през последните месеци затегна контрола по сигурността на границите на фона на критиките, че тази политика дава възможност ислямисти да нахлуват и да се включват в редиците на Ислямска държава.

Официалният брой на сирийците, които избягаха в Турция надхвърля 1,38 млн. души. От тях 250 000 живеят в бежански лагери.

Министърът на здравеопазването на Турция обеща медицинска система в помощ на сирийските бежанци в страната. Предвиждат се сирийски лекари и сестри, заедно с турските им колеги да лекуват новодошлите, съобщи Сабах.

Според здравния министър Турция очаква разрешение от Израел да приеме палестинци на лечение.

Западните страни засилиха натиска над Анкара в последните месеци да пази границата си и да спре транзита на чужди бойци.

Международната агенция за бежанците на ООН /UNHCR/ приветства решението на Турция да отвори границата си за сирийските бежанци, съобщи организацията.

 

Повече в следващото видео:

 

fallback
Още от Свят
fallback