Турция отвори границата си за сирийските кюрди, бягащи от Ислямска държава

19.09.2014 | 19:34 Редактор: Теодора Георгиева
Турция отвори границата си за сирийските кюрди, бягащи от Ислямска държава

Турция отвори границата си със Сирия на 19 септември 2014, позволявайки на хиляди бежанци да избягат от бруталните нападения на Ислямската държава в Сирия и Ирак.

„Ще приемем нашите братя, бягащи в Анадола от Сирия и всяка друга страна, без етническа или верска дискриминация“, заяви министър-председателят Ахмет Давутуглу по време на посещението си в Азърбайджан.

Турското правителство бе принудено да отговори на бежанците, струпани на границата и на местното население, настояващо да бъде позволено на близките им да влязат в страната.

Давутуглу съобщи, че лично е наредил границата да бъде отворена за бежанците, които от 16 септември се събират край оградата с бодлива тел, разделяща Турция и Сирия, съобщава Хюриет.

„Приехме четири хиляди братя. Броят им може да се увеличи. Нуждите им ще бъдат посрещнати. Това е хуманитарна мисия. Историческа мисия.“

Още на 15 август 2014 Ахмет Давутуглу написа в Twitter, че неговата страна е готова да направи всичко възможно да посрещне нуждите на йезидите.

Според агенция Доган в Турция на 19 септември са влезли пет хиляди души.

Предимно жени и деца са пресекли границата.

Те са навлезли под зоркия контрол на турските войници на границата.

Бежанците били с малко багаж и имали твърде изморен вид.  

На бежанците помагали не само турските войници, но и турски кюрди, много от които имали роднини сред тях, съобщава AФП.

Турция поддържаше отворена границата си със Сирия по време на конфликта с цел оказване на хуманитарна помощ, но през последните месеци затегна контрола по сигурността на границите на фона на критиките, че тази политика дава възможност ислямисти да нахлуват и да се включват в редиците на Ислямска държава.

Официалният брой на сирийците, които избягаха в Турция надхвърля 1,38 млн. души. От тях 250 000 живеят в бежански лагери.

Министърът на здравеопазването на Турция обеща медицинска система в помощ на сирийските бежанци в страната. Предвиждат се сирийски лекари и сестри, заедно с турските им колеги да лекуват новодошлите, съобщи Сабах.

Според здравния министър Турция очаква разрешение от Израел да приеме палестинци на лечение.

Западните страни засилиха натиска над Анкара в последните месеци да пази границата си и да спре транзита на чужди бойци.

Международната агенция за бежанците на ООН /UNHCR/ приветства решението на Турция да отвори границата си за сирийските бежанци, съобщи организацията.

 

Повече в следващото видео: