Украинският министър на отбраната: Всеки трябва да има оръжие, връщаме военното обучение

Ситуацията около Бахмут предизвика спорове между Зеленски и главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Валери Залужни

06.03.2023 | 09:52 Редактор: Петя Кръстева
Украинският министър на отбраната: Всеки трябва да има оръжие, връщаме военното обучение

Всеки украинец трябва да има огнестрелно оръжие, а културата на военната професия трябва да се превърне в тенденция. Това подчерта министърът на отбраната на страната Алексий Резников в интервю за украинското издание LIGA.

"Сигурен съм, че културата на военната професия трябва да стане тенденция. Населението трябва да има официално регистрирано огнестрелно оръжие. Когато врагът знае, че всеки възрастен украинец може да извади автомат изпод леглото и да окаже съпротива, той ще помисли 10 пъти", обясни министърът, аргументирайки необходимостта от въвеждане на военно обучение в страната.

Според Резников всеки млад човек от 18-годишна възраст трябва да премине специални курсове по тактическа медицина, стрелкова и инженерна подготовка. 

"След това той учи каквото си поиска, но веднъж годишно посещава месечни курсове за специализация", заяви Резников, отбелязвайки, че всички трябва да ходят на стрелбището. 

Резников се изказа и в подкрепа на възобновяването на работата на военните катедри в университетите. 

Междувременно ситуацията около Бахмут предизвика спорове между президента на Украйна Володимир Зеленски и главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Валери Залужни, съобщава вестник Bild, позовавайки се на свои източници.

Според тях Залужни е казал на Зеленски преди няколко седмици за необходимостта украинските войски да се оттеглят от Бахмут. Президентът на Украйна обаче е имал коренно различна позиция по този въпрос. Освен това, източникът заявява пред вестника, че обкръжението на Зеленски е уверено в необходимостта да се държи Бахмут до последно поради политически съображения.

В същото време украински военен анализатор, пожелал анонимност, подчерта пред изданието, че Въоръжените сили на Украйна най-вероятно подкрепят Залужни по този въпрос, пише "Фокус".

Бахмут се намира в контролираната от Киев част от ДНР и е важен транспортен възел за снабдяване на украинската групировка войски в Донбас. За града се водят ожесточени битки.

Снимка: БГНЕС


2
0 rate up comment rate down comment 0
ano.
преди 1 година
celite saiasni samo tezi koito imat orujie , Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Тоя ли?
преди 1 година
Този призна,че изпълнява мисия на Н..О в Украйна и пролива кръвта на украинците за чужди интереси. Защо не му публикувате интервюто, за да им стане ясно на хората как киевският режим избива народа си и се гордее с това? Важното е да се следва правата вяра, а колко хора ще загинат, никой не го интересува... Сигнализирай за неуместен коментар