Мицотакис: Няма да се крием зад човешка грешка, ще поискаме помощ от ЕК

Гръцкият премиер се извини за трагичния инцидент

05.03.2023 | 15:58 Редактор: Михаела Димитрова
Мицотакис: Няма да се крием зад човешка грешка, ще поискаме помощ от ЕК

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис се извини за най-смъртоносната влакова катастрофа в страната и подчерта, че ще поиска от Брюксел помощ за основен ремонт на железопътната мрежа на страната, докато масовите протести продължават, предаде Politico.

"Като министър-председател дължа на всички, но преди всичко на роднините на жертвите, едно голямо извинение“, отбеляза Мицотакис. "В Гърция през 2023 г. не е възможно два влака да се движат от противоположните страни на един и същ коловоз, без никой да забележи“, добави той.

"Не можем, няма и не трябва да се крием зад човешка грешка“, категоричен е премиерът.

Според гръцката телевизия ERT, началникът на гарата в град Лариса е изправен пред обвинения в убийство по небрежност и е признал за известна отговорност при първото си явяване в съда.

Остарялата 2550-километрова железопътна мрежа на Гърция отчаяно се нуждае от модернизация и бе критикувана неведнъж за предполагаемо лошо управление, неподходящо оборудване и лоша поддръжка, пише "Фокус".

Смъртоносната катастрофа предизвика масови протести в цялата страна за отговорността на правителството за бедствието. Около 12 000 души протестираха пред парламента в Атина. Сблъсъци избухнаха по време на протестите в Атина и в Солун, като се наложи полицията да използва сълзотворен газ и шумови гранати.

Мицотакис обеща независима експертна комисия да разследва причината за инцидента и заяви, че ще поиска помощ от ЕК и други столици на ЕС.

"Незабавно ще помоля Европейската комисия и приятелските страни за техния принос за ноу-хау, за да можем най-накрая да получим модерни влакове. Ще се боря за допълнително финансиране от общността за бързо поддържане и надграждане на съществуващата мрежа“, каза още премиерът.

Снимка: БГНЕС