Байдън към Шолц: Лидерството ви промени света, предоставихте военна помощ от критично значение

Двамата лидери се срещнаха във Вашингтон

04.03.2023 | 09:32 Редактор: Михаела Димитрова
Байдън към Шолц: Лидерството ви промени света, предоставихте военна помощ от критично значение

Президентът на САЩ Джо Байдън и германският канцлер Олаф Шолц потвърдиха ангажимента си да подкрепят Украйна, предаде ДПА.

Агенцията отбелязва, че двамата, които са сред най-близките съюзници на Киев, са обсъдили войната по време на лична среща в Белия дом.

Това беше второто посещение на германския канцлер Шолц в Белия дом за близо 15-те месеца след встъпването му в длъжност. Той беше за първи път във Вашингтон в началото на февруари миналата година, когато темата за Украйна също играеше централна роля.

"Искам да благодаря на всички вас за вашето силно и стабилно лидерство. Казвам го искрено. Това промени света", каза Байдън на Шолц в Овалния кабинет на Белия дом преди да се затворят вратите и да започне личната им среща.

"Включихте се, за да предоставите военна подкрепа от критично важно значение и знаете ли, мога да твърдя, че освен военната ви помощ, моралната подкрепа, която оказахте на украинците, беше пълна", каза Байдън, цитиран от БТА.

Президентът на САЩ нарече значителното увеличение на разходите за отбрана на Германия и решимостта на страната да се откаже от руските петролни продукти "исторически" решения.

"Съвместната подкрепа за Украйна през изминалата година беше от решаващо значение", заяви Шолц по време на кратка среща с представители на медиите преди разговорите.

"Наистина е важно, че действахме заедно", каза той. "В този момент смятам, че е много важно да изпратим послание, че ще продължим да го правим толкова дълго, колкото е необходимо."

Шолц също така подчерта колко добро според него е състоянието на отношенията със САЩ.

"Наистина ценя много доброто сътрудничество между нас двамата, между нашите правителства", каза той на английски език, докато седеше до Байдън.

Неотдавна от Белия дом и канцеларията на канцлера се появиха противоречиви сведения за това как се е стигнало до ангажимента за предоставяне на бойни танкове на Украйна. 

Снимка: БГНЕС