Как протича референдума за независимостта на Шотландия

Коментар на Анна Едуардс от Единбург за телевизия Bloomberg

18.09.2014 | 16:53 Редактор: Георги Стоянов
Как протича референдума за независимостта на Шотландия

Доста мъглива е сутринта тук в Единбург. Що се отнася до процеса, гласуването започна, секциите за гласуване в Шотландия бяха отворени в 7 часа.

Всеки, който е регистриран да гласува и има 16 години тук в Шотландия може да отиде до изборните урни.

Това означава, че всеки, който е британски гражданин или е от Европейския съюз или Европейската икономическа общност и живее в Шотландия и е регистриран там, може да гласува.

Членовете на SNP, шотландската националистическа партия гласуваха в 7,30. Никълъс Стърджън, председателят на тази партия гласува в 9, докато Алекс Салмънд ще гласува в Абърдийн.

Още по темата

Всички те гласуват, разбира се, по местата, където са регистрирани. Членовете на кампанията „По-добре заедно” също гласуват.

Имаме кадри на живо от отварянето на избирателните секции днес, четвъртък, 18 септември - денят на избора тук в Шотландия.

800 хиляди души са се регистрирали, че ще гласуват по пощата. Просто мнозинство ще определи победата за едната или другата страна. Така работи гласуването тук.

Първото място, от където ще бъдат представени резултати, са Хебридските острови. Тази част на Шотландия. Местата с по-малко население вероятно ще изпратят резултатите първи. Някъде около 2 сутринта в петък ще получим резултатите от тези острови.

Резултатите може да бъдат публикувани на първо на гейлик и после на английски. Така че това ще е интересно за всеки, който наблюдава изборите и неговори гейлик като мен.

По случайност Единбург и Глазгоу, тези два ключови метрополиса няма да представят резултати до 5 часа сутринта в петък.

Финални резултати ще имаме утре сутринта, това казва избирателната комисия. Ако искате да проследите резултатите, разбира се,  ние ще ги представим тук в Bloomberg.

В Bloomberg news, както и на нашата интернет страница – Bloomberg.com. Официалният сайт на кампанията е Scotlandreferendum.info. Също така може да ги получите и от Scotref2014 в Twitter. Това е, което следим. Така ще премине днешният ден. По това време утре ще знаем, кой е спечелил.

Чухме доста от шотландския бизнес през последните седмици, какво означава всичко това за тях.

Имаме интересна история в Bloomberg news за маркетинговите екипи на много бизнеси, които са просто са благодарни, че вниманието на всички е приковано върху Шотландия.

На където и да се наклонят везните, те са доволни, че светлината на прожекторите е върху Шотландия.

И те се надяват, че този фокус ще се запази. Те искат да извадят от сянката тези шотландски индустрии, които не привличат необходимото внимание.

Говоря за уиски индустрията, образованието, някои от тези образователни институции в Шотландия в Сейнт Андрюс и в Единбург, които са тук от векове.

Технологичната индустрия също иска да привлече внимание. Wolfson Microelectronics - те са подизпълнители на смартфоните Galaxy и са базирани тук в Шотландия.

Както и Rockstar North те са създателите на Grand Teft Auto.

Но както и да е, шотландската технологична индустрия също иска да е в светлината на прожекторите и те се надяват, че тези прожектори няма да изгаснат дълго, след като нашите камери бъдат прибрани.