fallback

Нашествието на Русия в Украйна промени света - какво следва?

САЩ успяха да съживят влиянието си в чужбина

27.02.2023 | 12:48 Автор: Петя Кръстева

Нашествието на Русия в Украйна, което започна преди една година, отприщи глобални последици за енергетиката, икономиката, геополитиката и ролята на американските ръководители. Смята се, че над 300 хил. души са били убити или ранени. Милиони са напуснали домовете си. Войната обедини Запада, промени световната търговия с енергия и показа ограниченията на американската военна промишленост, пише Wall Street Journal.

Войната съживи западния алианс. Страните членки на НАТО обещават и започнаха да заделят милиарди долари за военни разходи. Операциите на Алианса по източната му граница нараснаха, а плановете на организацията за сили в бойна готовност се увеличиха десетократно.

Вследствие на конфликта войните вече ще се водят по различен начин. Украинските войски преустроиха дронове, за да пускат гранати и да откриват далечни мишени за ракети със сателитно насочване, дарени от Запада. Украинската армия създаде импровизирана разузнавателна мрежа по модела на софтуера за диспечерите на таксита. В Украйна софтуерът събира данни за локациите на врага от информация на граждани и публикации в руски социални мрежи, хора с добри технологични умения предават информацията минута по минута на близките сили.

Украйна привърши боеприпасите по-бързо от очакваното, показвайки пропуски в снабдяването с боеприпаси на американската армия, наличностите от оборудване, служители и вериги за доставка. Удвояването на броя на противотанковите ракети Javelin или на артилерийските ракетни системи Himars ще отнеме две години и много повече пари. 

Благодарение на войната, САЩ успяха да съживят влиянието си в чужбина. Щатите възприеха ролята на световен лидер, като смекчиха съмненията за ангажимента им към сигурността на Запада. Те имаха водещо значение за събирането на подкрепа от европейските съюзници за санкциите, контрола върху износа, валутни ограничения и намеси на енергийния пазар, насочени срещу руската икономика.

На този фон Русия и Китай се сближават все повече. Пекин е сериозен купувач на евтин руски газ и петрол, както и път за доставка на стоки, които вече не са директно налични за Русия заради западни санкции. Китай не доставя оръжия на Федерацията, но я снабдява с т. нар. стоки с двойна употреба за военно приложение.

За разлика от Китай, западните страни вече не купуват руски петрол, а това е от полза за Персийския залив и американските производители на енергия. Спирането на притока на природен газ от Русия към Европа създава търсене на американски доставки, което превръща Щатите в най-големия износител на втечнен природен газ. 

Освен че губи позициите си в енергийната сфера, Федерацията е откъсната и от големи части от световната финансова инфраструктура. САЩ, ЕС и други съюзници замразиха резерви в чуждестранна валута на Русия за около 300 млрд. долара. Те спряха достъпа на руски банки от системата SWIFT, която подкрепя повечето международни трансакции.

Не на последно място нашествието на Русия в Украйна задълбочи глобалната инфлация, като наруши притока на храни и износа на петрол и природен газ. 

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback