Камерън умолява шотландците да останат в Обединеното кралство

Коментар на Алан Кроуфорд за телевизия Bloomberg от Единбург

17.09.2014 | 17:14 Редактор: Георги Стоянов
Камерън умолява шотландците да останат в Обединеното кралство

Алън, трябва да признаете, че това беше последен, наистина емоционален апел от страна на премиера. Как беше приет?

Алан Кроуфорд: Първите сигнали, които имаме, са че всекидневникът Herald в Глазгоу, едно от двете основни издания в Шотландия, зае позиция срещу независимостта.

Така че от тази гледна точка той постигна резултат, но наистина, това беше един особено емоционален апел от страна на премиера.

Трудно е да си представим нещо подобно - премиерът на страната да умолява шотландските гласоподаватели да останат в Обединеното кралство.

Той отправи силно послание. Дори в един момент той заяви: дори да не ме харесвате, аз няма да съм тук вечно, дори да не харесвате консерваторите и това правителство, то няма да е тук за винаги, но ако гласувате за независимост, връщане назад няма.

Той заяви, че опция за пробно разделяне няма и че това ще е болезнен развод.

Така че това беше един изключително емоционален апел от страна на премиера и той беше последван от подобно изявление на лидера на опозицията Ед Милибанд.

Какво е последното развитие на кампанията? Гледах Салмънд и Дарлинг. Те говориха отново. Това беше една доста мръсна кампания. Сега е ред на Дарлинг. Имаше доста изострени моменти между двете страни.

Алан Кроуфорд: Определено имаше доста грозни обвинения за използване на тролове в интернет и така нататък.

Това, което видях в Единбург, който, трябва да признаем, е доста размирен на места, през почивните дни имаше една напълно мирна демонстрация в подкрепа на независимостта.

Но в същото време групи хора много разпалено дискутираха въпроса. Мисля, че и британците и шотландците са наясно, че цял свят следи от близо този вот.

Германското правителство и френското правителство изразиха мнение по въпроса, както и генералният секретар на НАТО. Току що испански дипломат също зае позиция.

Но е трудно да предвидим, докъде ще доведе тази тиха революция, зад фасадите на старите къщи в Единбург.

И определено тези, които ще гласуват с да се намират на западния бряг, където живее по-голямата част от населението и където тази кампания вероятно ще бъде спечелена или изгубена.