fallback

Обама обяви план за борба с ебола

17.09.2014 | 07:57

"Разпространението на вируса ебола все по-силно застрашава световната сигурност"-обяви президентът на САЩ Барак Обама.

Още по темата

Изявлението му бе направено след като ООН обяви, че необходимите финансови средства за справяне с болестта са нараснали 10 пъти в последния месец.

Към момента са необходими 1 млрд. долара, за справяне с кризата.

Мерките, които САЩ предприемат за борба с болестта включват изпращането на 3 хил. военни, които да изградят 17 здравни центъра и да извършват обучения на медицински персонал.

Предвидена е и доставката на медикаменти за стотици хиляди семейства.

По думите на американския държавен глава, епидемията е достигнала такива пропорции в Западна Африка, че болестта тотално надвишава медицинския капацитет на страните и хората буквално умират на улицата.

Чуйте изявлението на Барак Обама.

 

Обама призова и други страни да засилят помощта си в овладяването на епидемията, тъй като тя представлява потенциална заплаха за всеки гражданин.

Китай взе решение да изпрати медицински екип епидемиолози в Сиера Лионе.

До момента вирусът на ебола отне живота на 2461 души, около половината от заразените.

Късно вечерта във вторник представител на администрацията на Обама е съобщил за Ройтерс, че Пентагонът ще поиска Конгресът да одобри още 500 млн. долара от бюджета за покриване на разходите на мисията в Африка.

Белият дом обясни, че войниците няма да оказват преки грижи за пациентите.

На фона на тревогата от евентуално разпространение на заразата, Обама каза, че "безопасността на нашите части остава приоритет" и че "опасността от ебола в САЩ е изключително ниска".

fallback
Още от Свят
fallback